Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

ÂŻycie Parafii - Stajenka Betlejemska.

Stefan - 2011-01-06, 20:32
Temat postu: Stajenka Betlejemska.
Jak to napisaĂŚ, Âżeby nikogo nie uraziĂŚ (moje bardzo prywatne odczucia)?
Chodzi mi o wyglÂąd (?) Stajenki Betlejemskiej w koÂściele parafialnym. Wiemy, Âże powstaÂła dziĂŞki lektorom (tak przynajmniej usÂłyszaÂłem w czasie ogÂłoszeĂą), ktĂłrzy, jak widaĂŚ na jej przykÂładzie, wyroÂśli z wieku dzieciĂŞcego.
A pytajnik bierze siĂŞ nie z samego jej wyglÂądu, a z brakĂłw w wystroju.
Jestem œwiadomy, ¿e skromnoœÌ, ¿e w Komunii z Jezusem, ¿e taki zamys³.
Ale do „szopki” przychodzÂą dzieci, od najmÂłodszych po te caÂłkiem juÂż dorosÂłe, ktĂłre sÂłyszÂą w kolĂŞdach, Âże anieli i anioÂłkowie, Âże pasterze i owieczki, Âże wó³ i osioÂł, Âże trzej MĂŞdrcy lub krĂłlowie. Tych figur i elementĂłw zabrakÂło, a szkoda.
MoÂże w nastĂŞpnych latach warto jednak o tym pamiĂŞtaĂŚ.

Ks. Krzysztof - 2011-01-09, 11:16

Dziêki temu ¿e mamy dwa koœcio³y s¹ te¿ dwie szopki bo¿onarodzeniowe. W koœció³ku NMP jest szopka tradycyjna z owieczkami, pasterzami i królami, stoi przed o³tarzem jest dostêpna i mo¿na obok niej stan¹Ì bardzo blisko. W koœciele parafialny zatem chcia³em aby szopka nie by³a tylko szopk¹ ale aby mia³a przes³anie tego roku duszpasterskiego.

Dzieci, Dzieci, dzieci... s¹ wa¿ne i dobrze ¿e na nich skupiamy wiele uwagi, ale moim skromnym zdaniem sprawa dzieci jest jakby troszkê przeakcentowana, czy to wystrojem œwi¹tyni dla nich, czy to przystosowywaniem Mszy dla nich, czy to przetwarzaniem niedzielnych kazaù dla nich. Dzieci spotykaj¹ siê 2 razy w tygodniu na katechezie, maj¹ Mszê szkoln¹, która jest jak najbardziej i powinna byÌ dla nich, jednak jeœli nie zajmiemy siê kszta³towaniem tak¿e postaw rodziców tych dzieci, jeœli to oni nie bêd¹ tworzyÌ tej Komunii z Bogiem, to to wszystko dla dzieci z biegiem czasu zmarnieje w nich. St¹d pomys³ by troszkê wiêcej popracowaÌ z doros³ymi, z rodzicami tych naszych kochanych dzieci, aby oni umieli przekazaÌ treœÌ, i aby oni umieli opowiedzieÌ o Bo¿ym Narodzeniu ju¿ nie ze s³yszenia, ale z prze¿ycia Jego narodzenia w nas.

Nadto 2 lata temu byÂła szopka tylko z postaciami Âśw. Rodziny, rok temu byÂły wszystkie postacie, w tym roku znowu mamy tylko ÂświĂŞtÂą RodzinĂŞ. Mam nadziejĂŞ Âże Ci ktĂłrzy bĂŞdÂą za rok budowali szopkĂŞ speÂłniÂą oczekiwania.

Stefan - 2011-01-09, 19:48
Temat postu: "Wytrwajcie we Mnie, a ja [bĂŞdĂŞ trwaÂł] w was".
"Komunia z Bogiem rozpoczyna siĂŞ w chwili stworzenia, prowadzi przez serce Matki
i KrzyÂż do zjednoczenia w Eucharystii".
Zawsze myÂślaÂłem, Âże co siĂŞ w dziecku zasieje, w dorosÂłym siĂŞ zbiera.
Argument z szopk¹ w koœciele Wniebowziêcia NMP jest trochê chybiony, bo to w koœciele parafialnym jest niedzielna Msza œw. dla dzieci i Msza œw. "szkolna". Poza tym koœció³ek WNMP jest otwarty tylko w niedzielê w czasie dwóch Mszy œw. i w pi¹tek wieczorem.
A moÂże juÂż jestem za stary na zmiany?

Ks. Krzysztof - 2011-01-10, 00:44

Zawsze myÂślaÂłem, Âże co siĂŞ w dziecku zasieje, w dorosÂłym siĂŞ zbiera.

Tak dlatego to rodzicie muszÂą siaĂŚ, ks., katecheta, czy ktokolwiek inny za parĂŞ godzin tygodniowo tego nie zrobi, moÂże jedynie pomĂłc i staram siĂŞ to robiĂŚ. Natomiast aby rodzice mogli siaĂŚ sami wpierw to ziarno muszÂą pozbieraĂŚ. I im takÂże chciaÂłbym (byÂśmy) pomĂłc w zbieraniu ziarna BoÂżego SÂłowa i Jego miÂłoÂści w Komunii.

Nadto taki mia³em pomys³ na tegoroczn¹ szopkê i tak¹ szopkê z moimi przyjació³mi lektorami wybudowaliœmy. Jest niekonwencjonalna, ale taka te¿ mia³a byÌ; skoro tu o niej dyskutujemy to odnios³a ona swój sukces. Jeœli zawiod³em czyjeœ oczekiwania to przykro mi bardzo. Wierzê ¿e nastêpne bêd¹ lepsze.

Stefan - 2011-01-10, 15:28

KsiĂŞÂże Krzysztofie.
Moje odczucia sÂą caÂłkowicie subiektywne, co potwierdza ta „zaÂżarta” :mrgreen: dyskusja na forum.
ZabrakÂło mi trochĂŞ ciepÂła w tej szopce, a nawet „murzynka” dziĂŞkujÂącego za wrzucane drobniaki.
Za to ksiĂŞdza pracy w naszej parafii chyba tylko caÂłkowicie Âślepy nie zauwaÂża. I za to zaangaÂżowanie serdeczne BĂłg zapÂłaĂŚ. Tak trzymaĂŚ!!! :-D

kostka - 2011-01-11, 16:39

Postanowi³am w³¹czyÌ siê do rozmowy o stajence Betlejemskiej, poniewa¿ mam podobne odczucia, jakie przedstawi³ Pan Stefan. Z utêsknieniem czekam na pe³n¹ ciep³a i tradycyjnych postaci stajenkê œwi¹t 2011 roku( z Anio³kiem dziêkuj¹cym za ofiarê)! Chcia³abym gor¹co podziêkowaÌ twórcom stajenki w koœció³ku NMP - jest przeœliczna! Szkoda,¿e nie by³o ¿adnego dzieciêcego konkursu kolêd ani choÌby zwyk³ego kolêdowania( myœlê,¿e ze wzglêdu na brak ogrzewania) czy nabo¿eùstwa( nie tylko dla m³odzie¿y):-)Pozdrawiam
Serena15 - 2011-01-11, 22:25

OsobiÂście muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże sama spodziewaÂłam siĂŞ szopki z wieloma postaciami, zwierzĂŞtami, anioÂłami itd. I na pewno taka forma bardziej trafia do dzieci. I tu zgadzam siĂŞ z Panem Stefanem.

Ale zawsze jest jakieÂś "ale". Kiedy zobaczyÂłam tego rocznÂą szopkĂŞ wzbudziÂła we mnie takÂą chwilĂŞ refleksji, zatrzymania siĂŞ w tym caÂłym biegu zwiÂązanym ze ÂświĂŞtami. MyÂślĂŞ, Âże bardzo piĂŞknie przedstawia ona istotĂŞ BoÂżego Narodzenia. UwaÂżam, Âże miaÂł KsiÂądz naprawdĂŞ Âświetny pomysÂł. Szopka jest skromna, ale nie ozdoby sÂą tu najwaÂżniejsze, najlepszym przykÂładem na to jest szopka w Biechowie.
(http://www.wrzesnia.info.pl/gminy/miloslaw/6651-biechowo-szopka-cudow-wideo)
Jest naprawdĂŞ piĂŞkna i na pewno wzbudza zachwyt nie tylko wÂśrĂłd najmÂłodszych, ale rĂłwnieÂż i tych starszych. Tylko Âże gdzieÂś wÂśrĂłd tych wszystkich dekoracji zagubiÂła siĂŞ postaĂŚ DzieciÂątka Jezus.

gregorek - 2011-01-12, 21:15

...No i te Âśw.Hostie...WspaniaÂłe nawiÂązanie do do Ofiary KrzyÂża.
Niechaj ksiĂŞdza BĂłg bÂłogosÂławi ,KsiĂŞÂże dobrodzieju.

kozlolek - 2011-01-19, 14:03

Moja 7-letnia cĂłrka na pytanie mĂŞÂża gdzie sÂą Trzej KrĂłlowie?
OdpowiedziaÂła mniej wiĂŞcej tak: „oj! Tato – przyjechali zostawili dary i zaraz wrĂłcili z powrotem, przecieÂż byli z bardzo daleka” :-)

figlarka - 2011-01-29, 13:42

Wiele ludzi œwiêta Bo¿ego Narodzenia kojarzy tylko z tradycjyjn¹ szopk¹, a moze warto siê zatrzymaÌ nad tak¹ niekonwencjonaln¹ i ten ca³y jej urok odnieœÌ do tego co na prawdê ma siê wydarzyÌ w naszym sercu. To w nim musi narodziÌ siê Bóg, ale by siê narodzi³ prawdziwie i by naradza³ siê ka¿dego dnia najpierw potrzebna jest Komunia Bogiem i dziecku na prawdê mo¿na to piêknie wyt³umaczyÌ. Jest wiele sposobów by dotrzeÌ do dziecka to wcale nie musz¹ byÌ pasterze i baranki. Taki obraz jaki mam tego roku w Koœciele parafialnym pokazuje, ¿e Jezus siê narodzi³, a potem za nas umar³. Taki obraz jest niekonwencjonalny, ale jest bardzo przemawiaj¹cy.