|
Forum Parafialne Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu |
 |
ÂŻycie Parafii - Monachomachia, czyli wojna mnichĂłw (ksiĂŞÂży)
Andy - 2013-06-08, 18:01 Temat postu: Monachomachia, czyli wojna mnichĂłw (ksiĂŞÂży) Zatem w wyniszczajÂącym boju na plebanii nastÂąpiÂło przesilenie. Obie strony doznajÂą jednak strat. Odchodzi Probi, odchodzi trzech dzielnych WikusiĂłw. Zostajemy przeto jako te owce bez pasterza! Olaboga!
Lecz nie pora na rozterki. Jak myÂślicie, dobrze siĂŞ staÂło, czy Âźle? PrzemĂłw Ludu BoÂży KoÂźla i okolic!
Ja myÂślĂŞ, Âże bĂŞdzie lepiej. W tej walce byÂłem w zasadzie po stronie WikusiĂłw.
Andy - 2013-06-08, 18:03
A co z koÂścielnym i gosposiÂą? TeÂż dymisje? Dramat ludzki nie ma koĂąca!
orlando - 2013-06-08, 18:27
Dlaczego? Czy wikarych nie obowiÂązuje posÂłuszeĂąstwo wzglĂŞdem zwierzchnika?
Andy - 2013-06-09, 10:31
Nie aÂż tak bardzo. To nie klasztor. ObowiÂązuje ich posÂłuszeĂąstwo wobec biskupa.
mn - 2013-06-09, 23:32
ByÂłem dziÂś na mszy Âśw. w koÂściele NMP i nie byÂło sÂłowa o dymisji ks. proboszcza.
Andy - 2013-06-10, 05:58
ZostaÂła ogÂłoszona na Mszy o godz. 11.00 w sobotĂŞ. Popytaj.
mn - 2013-06-10, 09:39
Nie w¹tpiê, ale dziwiê siê, czemu ocenzurowano tê wiadomoœÌ na popularnej mszy niedzielnej. Pewnie gros parafian ¿yje w b³ogiej nieœwiadomoœci.
Andy - 2013-06-10, 09:51
Po prostu zostaÂło to ogÂłoszone. Kto siĂŞ interesuje - ten wie. Sprawa dotyczy parafian, jednak ich wpÂływ jest tu zerowy. Czy wiedzÂą, czy nie - nie ma to znaczenia.
mn - 2013-06-10, 21:11
Andy napisał/a: | Po prostu zostaÂło to ogÂłoszone. Kto siĂŞ interesuje - ten wie. Sprawa dotyczy parafian, jednak ich wpÂływ jest tu zerowy. Czy wiedzÂą, czy nie - nie ma to znaczenia. |
No tak, typowe dziaÂłanie KoÂścioÂła katolickiego w Polsce.
MĂłwiĂŞ to bez ironii, jedynie ze smutkiem.
Podobnie bezskutecznie czekaÂłem na ogÂłoszenie wynikĂłw wyborĂłw do rady parafialnej
Andy - 2013-06-10, 21:21
SkÂład RP ustala i zatwierdza proboszcz. Wybory sÂą "na niby". WskazujÂą preferencje parafian, o tak bym powiedziaÂł....
mn - 2013-06-11, 23:05
ÂŚredniowiecze
Andy - 2013-06-12, 06:26
Nie przesadzajmy. Koœció³ to nie demokracja. Z punktu widzenia sprawnego zarz¹du ma to swoje plusy.
mn - 2013-06-12, 20:55
Przynajmniej w nastĂŞpnych wyborach nie zagÂłosujĂŞ, skoro to o niczym nie decyduje.
Andy - 2013-06-12, 21:50
Nie, decyduje. Kto ma najwiĂŞcej gÂłosĂłw, tego moÂże probi wybierze. Trzeba gÂłosowaĂŚ.
mn - 2013-06-13, 21:59
I tu jest pies pogrzebany
Andy - 2013-06-14, 06:07
Znam nazwisko nowego probiego, jednak obieca³em tajemnicê. Rzec mogê, ¿e porz¹dny goœÌ.
kozlolek - 2013-06-19, 11:22 Temat postu: Re: Monachomachia, czyli wojna mnichĂłw (ksiĂŞÂży)
Andy napisał/a: | Zatem w wyniszczajÂącym boju na plebanii nastÂąpiÂło przesilenie. Obie strony doznajÂą jednak strat. Odchodzi Probi, odchodzi trzech dzielnych WikusiĂłw. Zostajemy przeto jako te owce bez pasterza! Olaboga!
Lecz nie pora na rozterki. Jak myÂślicie, dobrze siĂŞ staÂło, czy Âźle? PrzemĂłw Ludu BoÂży KoÂźla i okolic!
Ja myÂślĂŞ, Âże bĂŞdzie lepiej. W tej walce byÂłem w zasadzie po stronie WikusiĂłw. |
Pewnie, Âże bĂŞdzie lepiej "zawsze po burzy jest tĂŞcza".
WedÂług mojego bardzo subiektywnego a powiem wiĂŞcej moÂże nawet "interesownego" zdania potrzebna jest ta zmiana.
Modlitwy i spokĂłj szukam w mojej parafii, wiĂŞc chyba jestem niereformowalna
Stefan - 2013-06-19, 11:58 Temat postu: Kto jest teraz zadowolony? MoÂże nie czas na podsumowanie, ale na pewno na pewnÂą refleksjĂŞ.
Chyba poczÂątkiem lutego tego roku, na Âłamach NTO, kierowany niskimi pobudkami i rĂŞkÂą szatana, ktoÂś umieÂściÂł informacjĂŞ o konflikcie pomiĂŞdzy naszym ksiĂŞdzem proboszczem J. IwaĂączukiem i naszymi ksiĂŞÂżmi wikarymi.
Umieszczeniem tej notatki spowodowaÂł, poza kilkoma rzeczowymi wpisami, opluwanie KoÂścioÂła i ksiĂŞÂży. GÂłos tam zabierali/zabierajÂą ludzie nie majÂący z KoÂścioÂłem nic wspĂłlnego, a nawet wrogo do nas nastawieni.
Poza tym, gdyby nawet byÂła to prawda o tym konflikcie, to jest to sprawa WEWNĂTRZNA naszej WspĂłlnoty Parafialnej i wywlekanie jej na zewnÂątrz niczemu dobremu nie posÂłuÂżyÂło.
W pewnym momencie pojawiÂła siĂŞ teÂż informacja o jakimÂś tajemniczym liÂście, ktĂłry ktoÂś napisaÂł i podpisaÂł i wysÂłaÂł do naszego ksiĂŞdza Biskupa. Dziwny byÂł teÂż sondaÂż przeprowadzany przez grono kilku osĂłb na temat osoby naszego ksiĂŞdza proboszcza.
Nikt z osób zainteresowanych, nie wy³¹czaj¹c ksiê¿y i Rady Parafialnej, nie mia³ ochoty i odwagi poinformowaÌ o tym nas, parafian. Postawiono nas przed faktem dokonanym, nie licz¹c siê absolutnie z nasz¹ Wspólnot¹ Parafialn¹.
MuszĂŞ takÂże napisaĂŚ, Âże mam ogromny Âżal do ksiĂŞdza proboszcza J. IwaĂączuka. ÂŻal o to, Âże siĂŞ poddaÂł, Âże nie zawalczyÂł o nas, o naszÂą WspĂłlnotĂŞ. ÂŻe stracimy wspaniaÂłego kaznodziejĂŞ. ÂŻe stracimy Polaka-PatriotĂŞ.
Mam taki sam Âżal do naszych wikarych. ÂŻe ulegli pokusom szatana i zepsuli wszystko, co przez czas pobytu w naszej parafii mozolnie budowali. A zbudowali duÂżo.
OsobiÂście zabraknie mi kazaĂą ksiĂŞdza Damiana, ktĂłry wielokrotnie daÂł popis retoryki i miÂłoÂści Boga i Ojczyzny. Zabraknie zaangaÂżowania ksiĂŞdza SÂławomira w sprawy mÂłodzieÂży i wspĂłlnot naszej parafii. TakÂże mÂłodszy ksiÂądz Janusz utrzymaÂł nasze Dzieci Maryi i zaczyna siĂŞ uÂśmiechaĂŚ.
Ciekawy jestem, kto osobiœcie na tym rozgardiaszu skorzysta³? Bo po wielu, bardzo wielu rozmowach z naszymi parafianami, w ró¿nym zreszt¹ wieku, z ca³¹ stanowczoœci¹ mogê stwierdziÌ, ¿e najwiêcej straci³a nasza Wspólnota Parafialna.
Jak siĂŞ bĂŞdziemy czuĂŚ po usÂłyszanych sÂłowach: „To wyÂście wygonili swojego proboszcza”, choĂŚ zrobiÂła to „tajemnicza grupa”? Samo przez siĂŞ nasuwa siĂŞ pytanie, kto podpisaÂł ten list i w czyim imieniu byÂł pisany? Bo podpisanie go w imieniu „wszystkich parafian” byÂłoby prawnym naduÂżyciem!
Andy - 2013-06-19, 13:53
W du¿ej mierze zgoda. Nie wiem nic o spisku. Jest brak otwartoœci, traktowanie parafian kozielskich po paùsku, brak dialogu, zra¿anie ministrantów, szafarzy i wiernych. K¹œliwe uwagi w stosunku do ludzi, którzy chc¹ byÌ pomocni. Odci¹ganie ludzi od koœcio³a. Decyzja o odejœciu dobra i odpowiedzialna. Przynajmniej to siê uda³o.
wladek2 - 2013-06-20, 13:39
Najlepiej kogoœ wyrzuciÌ przy pierwszym lepszym problemie... Czy rzeczywiœcie mamy prawo nazywaÌ siê wspólnot¹ Bo¿¹???
Andy - 2013-06-21, 15:10
http://kosciol.wiara.pl/d...ac-proboszcza/3
Andy - 2013-06-21, 15:16
Ks. Damian chyba zostaje. Inni twierdzÂą, Âże najmÂłodszy (ks. Janusz). Jak bĂŞdzie, pokaÂże czas. Biskup musiaÂł "rozgoniĂŚ" caÂłe towarzystwo, aby nikt nie mĂłgÂł uwaÂżaĂŚ siĂŞ za zwyciĂŞzcĂŞ w sporze (tzn. aby wikarzy nie mogli mĂłwiĂŚ "przegoniliÂśmy proboszcza" a proboszcz to samo o nich). Jeden zostaje aby wprowadziĂŚ nowego proboszcza.
Generalnie nie ma czego ÂżaÂłowaĂŚ. Nie desperujmy. ToĂŚ ksiĂŞÂża dla parafii nie parafia dla ksiĂŞÂży. PrzyjdÂą nowi, moÂże lepsi...
Andy - 2013-06-21, 15:21
Chyba poczÂątkiem lutego tego roku, na Âłamach NTO, kierowany niskimi pobudkami i rĂŞkÂą szatana, ktoÂś umieÂściÂł informacjĂŞ o konflikcie pomiĂŞdzy naszym ksiĂŞdzem proboszczem J. IwaĂączukiem i naszymi ksiĂŞÂżmi wikarymi.
Umieszczeniem tej notatki spowodowaÂł, poza kilkoma rzeczowymi wpisami, opluwanie KoÂścioÂła i ksiĂŞÂży. GÂłos tam zabierali/zabierajÂą ludzie nie majÂący z KoÂścioÂłem nic wspĂłlnego, a nawet wrogo do nas nastawieni.
Nie histeryzujmy, proszĂŞ...
Stefan - 2013-06-22, 12:07
Histeria? W NTO jest 201 wpisĂłw w temacie: „Bunt wikarych w Kozielskiej Parafii”. Z tego kilkadziesiÂąt opluwajÂących KoÂśció³, ksiĂŞÂży (po dwudziestu wpisach przestaÂłem liczyĂŚ) i takÂże kilka wpisĂłw dokonanych przez Pana, panie Andy.
Nie wstydzĂŞ siĂŞ Jezusa, to takÂże nasza reakcja na zÂłe sÂłowa, napisane lub powiedziane przez podszepty szatana. DaĂŚ Âświadectwo wiary, to takÂże nasza reakcja na zÂłe sÂłowa, napisane lub powiedziane przez podszepty szatana.
A Pan siĂŞ cieszyÂł i cieszy, Âże wikarzy „postawili siĂŞ” proboszczowi. Pytam z przekory: Czy to Pan rozpocz¹³ ten temat w NTO?
Zauwa¿ê tak¿e, ¿e jest wiele g³osów w dyskusji przeciwstawiaj¹cych siê obra¿aniu, ur¹ganiu, oœmieszaniu i chamstwu wobec naszego Koœcio³a i naszych kap³anów. Paùskiego takiego g³osu sprzeciwu, Nadzwyczajnego Szafarza Komunii Œwiêtej, tam zabrak³o.
Mo¿e tym wpisem podpadnê, mo¿e bêdê mia³ na tym forum osoby mi nieprzychylne, ale dawanie œwiadectwa wiary jest naszym podstawowym obowi¹zkiem katolika. I nie mo¿emy byÌ obojêtni, szczególnie teraz, gdy ze wszystkich stron atakowany jest Bóg, Pan Jezus, œwiêci i b³ogos³awieni, Koœció³, ksiê¿a i my, zwykli wierni.
Wystarczy przegl¹dn¹Ì wpisy na forum w NTO, szczególnie przy tematach dotycz¹cych postêpowaù proboszczów (np. z pogrzebami czy chrztami), pielgrzymek, obchodów Bo¿ego Cia³a, a nawet peregrynacji relikwii b³. Karoliny Kózkówny, aby siê przekonaÌ o s³usznoœci moich s³ów.
Czy ja katolik histeryzujĂŞ?
Alice - 2013-06-24, 17:01 Temat postu: PO CZYNACH ICH POZNACIE!!!
Stefan napisał/a: | Histeria? W NTO jest 201 wpisĂłw w temacie: „Bunt wikarych w Kozielskiej Parafii”. Z tego kilkadziesiÂąt opluwajÂących KoÂśció³, ksiĂŞÂży (po dwudziestu wpisach przestaÂłem liczyĂŚ) i takÂże kilka wpisĂłw dokonanych przez Pana, panie Andy.
Nie wstydzĂŞ siĂŞ Jezusa, to takÂże nasza reakcja na zÂłe sÂłowa, napisane lub powiedziane przez podszepty szatana. DaĂŚ Âświadectwo wiary, to takÂże nasza reakcja na zÂłe sÂłowa, napisane lub powiedziane przez podszepty szatana.
A Pan siĂŞ cieszyÂł i cieszy, Âże wikarzy „postawili siĂŞ” proboszczowi. Pytam z przekory: Czy to Pan rozpocz¹³ ten temat w NTO?
Zauwa¿ê tak¿e, ¿e jest wiele g³osów w dyskusji przeciwstawiaj¹cych siê obra¿aniu, ur¹ganiu, oœmieszaniu i chamstwu wobec naszego Koœcio³a i naszych kap³anów. Paùskiego takiego g³osu sprzeciwu, Nadzwyczajnego Szafarza Komunii Œwiêtej, tam zabrak³o.
Mo¿e tym wpisem podpadnê, mo¿e bêdê mia³ na tym forum osoby mi nieprzychylne, ale dawanie œwiadectwa wiary jest naszym podstawowym obowi¹zkiem katolika. I nie mo¿emy byÌ obojêtni, szczególnie teraz, gdy ze wszystkich stron atakowany jest Bóg, Pan Jezus, œwiêci i b³ogos³awieni, Koœció³, ksiê¿a i my, zwykli wierni.
Wystarczy przegl¹dn¹Ì wpisy na forum w NTO, szczególnie przy tematach dotycz¹cych postêpowaù proboszczów (np. z pogrzebami czy chrztami), pielgrzymek, obchodów Bo¿ego Cia³a, a nawet peregrynacji relikwii b³. Karoliny Kózkówny, aby siê przekonaÌ o s³usznoœci moich s³ów.
Czy ja katolik histeryzujĂŞ? |
PodpisujĂŞ siĂŞ pod kaÂżdym Pana sÂłowem Panie Stefanie, bo jest mi wstyd za naszych parafian, ktĂłrzy doprowadzili do tego konfliktu, ktĂłrzy zbuntowali siĂŞ przeciwko zasadom, przeciwko porzÂądkowi i dyscyplinie, a przede wszystkim przeciwko wartoÂściom religijnym. MuszĂŞ ze smutkiem stwierdziĂŚ, Âże wstydzĂŞ siĂŞ naleÂżeĂŚ do tej parafii, ale co poradziĂŚ, trzeba dalej walczyĂŚ, Âżeby jÂą odbudowaĂŚ.
Tak Panie Stefanie tracimy wspania³ego cz³owieka, który chcia³ du¿o zmian wprowadziÌ w naszej parafii i to na lepsze, chcia³ postawiÌ j¹ na nogi ale niestety nie by³o mu to dane, bo natkn¹³ siê na bunt niezdyscyplinowanej grupki parafian i ksiê¿y, którzy niestety zapomnieli najwyraŸniej, ¿e ANI W NIEBIE, ANI W KOŒCIELE NIE MA DEMOKRACJI, ALE JEST MONARCHIA!!!, nad czym bardzo ubolewam, bo to nie powinno by³o siê w ogóle zdarzyÌ. Tak tym parafianom uda³o siê wygoniÌ naszego Proboszcza Janusza Iwaùczuka, diabe³ odniós³ zwyciêstwo, ale na krótko, wygra³ bitwê, ale nie wojnê na szczêœcie ech...
PisaÂłam do biskupa list z proÂśbÂą o pozostawienie nam naszego Proboszcza, ale teraz wiem, Âże nie zasÂługujemy na niego,Âże on zasÂługuje na lepszÂą parafiĂŞ, czego ÂżyczĂŞ mu z caÂłego serca.
Mam jednak ogromny ¿al do ksiê¿y wikarych i do grup modlitewnych, ¿e nie chcieli wspó³graÌ z naszym Proboszczem, a tylko na niego narzekali "jaki to on nie dobry" etc.
Tak teraz widzê, bo jak sam Jezus powiedzia³ "po czynach ich poznacie" i ju¿ poznaliœmy w³aœnie czyny naszych "wspania³ych" parafian, którzy pokazali swoj¹ niesubordynacjê, brak woli, totalny brak pos³uszeùstwa a ju¿ tm bardzie kompletny brak szacunku dla osoby duchownej na stanowisku Proboszcza i mog³abym tak jeszcze wymieniaÌ, ale nie chcê, bo szkoda s³ów ech...
RozmawiaÂłam wiele razy osobiÂście z Ks. Proboszczem Januszem IwaĂączukiem i juÂż po pierwszych naszych relacjach stwierdziÂłam, Âże to jest Proboszcz wÂłaÂśnie dla nas, dla naszej parafii, Âże przede wszystkim to czÂłowiek o wielkiej pokorze i ze swoistÂą charyzmÂą, a przede wszystkim prawdziwy ksiÂądz z powoÂłania.
I maj¹c "wtyczki" od œrodka dowiedzia³am siê, ¿e od momentu kiedy zosta³ proboszczem zasz³y ogromne zmiany na lepsze tj. by³o cieplej w koœciele zim¹, ustawienia na o³tarzu, co te¿ ma swoje znaczenie, balaski przez o³tarzem Najœwiêtszego Serca Pana Jezusa, monitoring, koœció³ otwarty dla ludzi przez ca³y dzieù, piêkniejsze kwiaty na o³tarzach etc., etc... Sam powiedzia³, ¿e daje na koœció³ to wszystko co daj¹ ludzie nie mniej, nie wiêcej i to mi siê bardzo podoba³o.
Co jeszcze dowiedzia³am siê ze swoich nieoficjalnych, acz sprawdzonych "Ÿróde³", ¿e panuje te¿ wielki chaos i nieporz¹dek wœród Marianek i ministrantów jak i lektorów, panuje zasadza znana zreszt¹ wszystkim "Róbta co chceta" i to po prostu przechodzi ludzkie pojêcie. Ksiêdzu Proboszczowi te¿ siê to nie podoba³o, ¿e ka¿dy podchodzi do swoich zadaù i obowi¹zków bardzo lekcewa¿¹co, czyli po mojemu OLEWACKO i nie omieszka³ przy ka¿dej nadarzaj¹cej siê okazji upominaÌ i przywracaÌ do porz¹dku za co z reszt¹ zosta³ wyœmiany i zlekcewa¿ony. Przecie¿ to przechodzi ludzkie pojêcie, ¿e mo¿na siê tak zachowywaÌ, no wiêc po co idzie siê na ministranta, lektora, czy Mariankê ja siê pytam, dla szpanu!!!???, dla stroju!!!???, dla wyjazdów!!!???, czy ¿eby poklachaÌ ze znajomymi!!!??? Czy nie powinno siê ca³kowicie oddaÌ s³u¿bie Bogu i Maryi??? Deklaruj¹c siê i sk³adaj¹c przyrzeczenia Bogu i Maryi na o³tarzu to przecie¿ do czegoœ to zobowi¹zuje co nie???, do pos³uszeùstwa przede wszystkim.!!! Ja na prawdê nie wiem, czy niektórzy ministranci, lektorzy i niektóre Marianki mo¿e i nawet szafarze nie powinni podzieliÌ doli ksiêdza Proboszcza i wikarych hmm...? Jak mamy tworzyÌ wspólnotê skoro jest jak jest, skoro niektórzy s¹ rozpuszczeni jak dziadowskie bicze, no jak??? Przecie¿ w naszym koœciele, który mamy wspólnie tworzyÌ nie ma ¿adnych zasad, ¿adnych wartoœci, ¿adnego szacunku to Proboszcza i innych ksiê¿y, a ju¿ s³u¿ba Bogu, która powinna byÌ na I miejscu odpada ca³kowicie ech, rêce opadaj¹... I jaki przyk³ad daj¹ ci, którzy s¹ powo³ani do tych wy¿szych rzeczy, czyli ca³a s³u¿ba liturgiczna hmm...??? Wstyd i haùba dla naszej parafii w KoŸlu
W poprzedniej parafii w Borucinie, te¿ mia³ trudno, te¿ siê spotka³ z buntem i z tego co zd¹¿y³am przeœledziÌ i przestudiowaÌ, to tamta parafia by³a parafi¹ zepsut¹, ¿e kto do tamtej parafii trafi zostanie zdeptany, opluty i wyrzucony. Heh i nasza parafia niestety nie ró¿ni siê od tamtej niczym, dos³ownie niczym ech...
Wiem, ¿e nie mo¿na uogólniaÌ, bo wiem te¿, ¿e wiêkszoœÌ z reszt¹ parafian by³a za Proboszczem Iwaùczukiem, czyli Ci, którzy s¹ na prawdê wierz¹cy, którzy ceni¹ sobie przede wszystkim pos³uszeùstwo nie tylko wobec duchowieùstwa, ale przede wszystkim wobec Boga, którym zale¿y na dobru ca³ej parafii, którzy siê zadeklarowali wspieraÌ parafiê i ludzi, którzy j¹ chc¹ tworzyÌ na wszelakie mo¿liwe sposoby...
Niestety i tutaj te¿ wmiesza³ siê szatan i nabruŸdzi³, pos³uguj¹c siê ludŸmi, którzy dopiero teraz ujawnili swoje prawdziwe "JA", czyli te tzw (ja) "KATOLIKA". Tak ju¿ teraz wiemy wszyscy i odkryliœmy prawdê i to dziêki Proboszczowi Iwaùczukowi, ¿e przyszed³ i doprowadzi³ do ujawnienia siê tych, którzy s³u¿¹ diab³u. Tak, nazywajmy rzeczy po imieniu, bo KTO NIE MODLI SIà DO BOGA, TO MODLI SIà DO szatana!!!, kto JEST PRZECIWKO KOŒCIO£OWI, TEN JEST PRZECIWKO BOGU!!!. I póki tego nie zrozumiemy, nie ma mowy o budowaniu naszej wspólnoty jako koœcio³a. Niestety to nie têdy droga, tak mówi sam Papie¿ Franciszek i nasz Proboszcz ma du¿o w³aœnie z naszego Franciszka, a przede wszystkim emanowa³ prostot¹, czego inni niestety, ale nie chcieli zauwa¿yÌ.
Szkoda, wielka szkoda, Âże tak siĂŞ potoczyÂło to wszystko, ale jedno wiem na pewno, Âże ci wszyscy, ktĂłrzy Âźle Âżyczyli ksiĂŞdzu Proboszczowi Januszowi IwaĂączukowi beknÂą kiedyÂś za to przed Bogiem, za to, Âże dali siĂŞ zmanipulowaĂŚ diabÂłu, za to, Âże sprzeciwili siĂŞ Bogu.
"Po czynach ich poznacie" jak mĂłwiÂł Jezus i wÂłaÂśnie poznaliÂśmy, juÂż wiemy co siĂŞ dzieje w naszej parafii, a do tej pory mieliÂśmy klapki na oczach i jestem wdziĂŞczna Proboszczowi Januszowi, Âże pomĂłgÂł nam przejrzeĂŚ na czy, Âże dowiedzieliÂśmy siĂŞ jasnoÂści w ciemnoÂściach, Âże nie jest tak porzÂądnie jak siĂŞ nam mogÂło wydawaĂŚ ech...
Ks. Proboszcz jakby nie by³o odegra³ wielk¹ misjê w naszym mieœcie, w naszej parafii i w naszym koœciele i dziêkujemy mu za to, bo teraz wiemy na czym stoimy. A dziêki pewnej niezdyscyplinowanej grupce parafian i s³u¿by liturgicznej tracimy te¿ wraz z Proboszczem Iwaùczukiem i dobrych wikarych, którzy byli tu zaledwie rok(Ks. Damian), czy 10mc(Ks. Janusz S.), Ks. S³awka nie liczê, bo choÌ mia³ swój udzia³ w odejœciu Proboszcza Iwaùczuka i tak mia³ planowo odejœÌ z tej parafii po 4 latach i tym bardziej nie powinien mieszaÌ skoro i tak wiedzia³ ¿e odchodzi. I do niego te¿ mam ¿al w³aœnie o to, bo on te¿ nie by³ zdyscyplinowany. A skoro Ks wikary siê buntuje przeciwko proboszczowi to wiadomo, ¿e inni te¿ to bêd¹ robiÌ i jaki przyk³ad duchowny daje dzisiejszej m³odzie¿y???
Ale trudno ci siĂŞ staÂło to siĂŞ juÂż nie odstanie, ale teraz przynajmniej wiem, Âże muszĂŞ trzymaĂŚ rĂŞkĂŞ na pulsie, mieĂŚ wszĂŞdzie tzw. monitoring duchowy i jeÂśli my nie bĂŞdziemy trzymaĂŚ dyscypliny i porzÂądku, to nastĂŞpny proboszcz od nas odejdzie, choĂŚ oby nie, a przydaÂłby siĂŞ nam taki co nas batem przegoni, bo przede wszystkim BĂG MUSI BYĂ NA I MIEJSCU, TO WSZYSTKO INNE BĂDZIE NA SWOIM MIEJSCU.
A Ks. Proboszcz Iwaùczuk hmm...??? zrezygnowa³, szybko, bo szybko, ale z tego co mi mówi³, to wiem z jakich przyczyn podj¹³ tak¹ a nie inn¹ decyzjê i mo¿e i by móg³ zostaÌ i walczyÌ, ale patrz¹c teraz z perspektywy przebieg³ych wydarzeù, wiem, ¿e podj¹³ bardzo s³uszn¹ decyzjê i mam zamiar mu to jeszcze powiedzieÌ i podziêkowaÌ mu za to co zrobi³ i co chcia³ jeszcze zrobiÌ.
Ci, dla ktĂłrych liczy siĂŞ dobro naszej parafii i wspĂłlnoty z pewnoÂściÂą zrobiÂą wszystko aby postawiĂŚ naszÂą parafiĂŞ na nogi tak jak to chciaÂł zrobiĂŚ Ks. Proboszcz Janusz IwaĂączuk.
TAK NAM DOPOMĂÂŻ BĂG !!!
Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli
Nina - 2013-06-25, 13:15
Do Pani Alice i Pana Stefana!
CieszĂŞ siĂŞ bardzo, Âże sÂą takie osoby w naszej parafii. Wielki szacunek. CzujĂŞ i myÂślĂŞ tak samo.
Mimo smutku otaczam modlitwÂą Ks. Janusza i Ks. Wikarych.
Uwa¿am, ¿e teraz szczególnie musimy modlic siê za nowego Ks. Proboszcza i Ks. Wikarych, przyj¹Ì Ich otwartym sercem i pomagaÌ w budowie prawdziwej Wspólnoty Parafialnej.
sen - 2013-06-25, 15:26
Panie Nina i Alice, Panie Stefanie , podpisujê sie obiema rêkoma pod Waszymi s³owami, cieszê sie ¿e nie tylko ja tak myœlê. Co do odejœcia Ksiedza Proboszcza, któremu zycze wszelkich ³ask Bozych i wiele b³ogos³awieùstw - w mojej ocenie rezygnuj¹c zrobi³ dobrze. Nie chcia³ pewnie siaÌ zgorszenia, bo to co sie sta³o, ca³y ten "bunt" to jest ZGORSZENIE - dla Niego, wikarych, parafian ale przedewszystkim dla Koœcio³a. Niektórzy mo¿e myœleli ¿e bêdzie po ludzku "walczy³" a jaki to efekt mia³aby przynieœc taka "monachomachia" (wg. przeœmiewczego okreœlenia Andego ) i walka z czêœci¹ parafian?????, na co liczyli Ci którzy j¹ rozpêtali???? to nie jest ludzka polityka to jest Koœció³ o który mamy wspólny obowiazek dbaÌ, który tworzymy my wszyscy, my maj¹cy ka¿dy swoje wady i u³omnoœci, ale te¿ wspania³e cechy i zalety. Nikt nie jest idealny, ka¿dy ma swoje s³aboœci, równie¿ ksiê¿a s¹ zwyk³ymi ludŸmi i maj¹ prawo pope³niaÌ b³êdy. Mo¿e i Ksi¹dz Iwaùczuk by³??/jest ??? trudnym cz³owiekem /chocia¿ moje osobiste doœwiadczenia w kontaktach z Nim s¹ tylko pozytywne/, nikt - równie¿ ci co Go zniszczyli nie s¹ idealni, jednak mam przekonanie ¿e parafianie w KoŸlu starcili dobrego, m¹drego a przede wszystkim modl¹cego siê cz³owieka. A dziesiejszy œwiat nie ma szans na istnienie bez modlitwy, samo dbanie o budynki koœcielne to za ma³o,
edit. i jeszcze jedno. Jak inni, zwÂłaszcza ci niechĂŞtni, majÂą odczuwac szacunek do KoÂścioÂła jak my sami uÂżywamy sformuÂłowaĂą typu "probi" czy "wikuÂś"???,
ps. moja koleÂżanka wszystkim swoim przyjacioÂłom wrĂŞcza karteczki z myÂśla z "WyznaĂą" ÂŚw. Augustyna: " To jakby ktoÂś myÂślaÂł, Âże nieprzyjazny czÂłowiek moÂże mu bardziej zaszkodziĂŚ, niÂż on sam sobie szkodzi odczuwanÂą do tego czÂłowieka niechĂŞciÂą, albo Âże dotkliwiej szkodzi temu, kogo przeÂśladuje, niÂż pustoszy owa wrogoÂściÂą wÂłasne serce" a do tego jeszcze mĂłwi Âże ÂŚw. Szczepan i ÂŚw. PaweÂł mimo Âże w ktĂłrymÂś momencie Âżycia na ziemi byli wrogami, to teraz - dziĂŞki dobroci i miÂłosierdziu Boga - spoglÂądajÂą z nieba na ziemiĂŞ jako najlepsi przyjaciele....., czego nam wszystkim ÂżyczĂŞ
|
|