|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
Judasz |
Autor |
Wiadomość |
Chaos

|
Wysłany: 2008-12-05, 11:41 Judasz
|
|
|
Czy Judasz miaÂł jakikolwiek wybĂłr? Czy jego rola w historii zbawienia byÂła z gĂłry zaplanowana?Dlaczego wÂłaÂśnie on zostaÂł wybrany do tego "zadania" skoro BĂłg wiedziaÂł,Âże Judasz nie bĂŞdzie skruszony i nie bĂŞdzie szukaÂł u Niego przebaczenia? Czy przez to nie daÂł szansy Judaszowi na zbawienie?A gdyby wybraÂł do tej misji np.Âśw.Jana? Judasz mĂłgÂłby ocalic swoje Âżycie? |
_________________ Paulo Coelho
- Nie chce pani znaĂŚ stanu swego zdrowia?
- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.
 |
|
|
|
 |
Ks. Krzysztof
|
Wysłany: 2008-12-06, 21:51
|
|
|
Sprawa zdaje siê byÌ skomplikowana. Nie wiem czy mam racje czy nie, nie zag³êbia³em siê a¿ tak bardzo w tê problematykê, jednak widzê pewne podobieùstwo pomiêdzy Judaszem i œw. Piotrem. Pierwszy zdradzi³ Zbawiciela, ale i drugi siê go wypar³ i to a¿ trzykrotnie - czyli u¿ywaj¹c pewnego schematu tak¿e zdradzi³, bo zdrada to nie tylko wydanie, ale zaparcie siê tak¿e. Ró¿nica pomiêdzy tymi dwiema osobami le¿y nie w ich czynie zdrady, czy zaparcia siê ale w tym co siê dzieje potem. Judasz idzie i siê wiesza, nie zwraca siê do Boga, sam dla siebie staje siê bogiem i wyroczni¹, a Piotr - ten wyszed³ za miasto i gorzko zap³aka³ zwracaj¹c siê do Bo¿ego Mi³osierdzia. Myœlê ¿e w tym tkwi ró¿nica, ¿e pierwszy liczy³ tylko na siebie i trwa³ w grzechu, drugi liczy³ na ³askê Boga i na Jego przebaczenie.
Podobnie jest z nami - kaÂżdy grzeszy (na swĂłj sposĂłb zdradza), jednak jeÂśli korzysta z BoÂżego przebaczenia - sakramentu pokuty, jeÂśli ze skruchÂą zwraca siĂŞ do Boga - zaczyn od nowa, a jeÂśli trwa w swoim grzechu napĂŞdza maszynĂŞ zÂła - i co....? |
|
|
|
 |
Ks. Krzysztof
|
Wysłany: 2008-12-06, 22:01
|
|
|
A co do zaplanowania - to myœlê ¿e nie mo¿na tak powiedzieÌ ¿e Bóg zaplanowa³ i Judasz zdradzi, a przez to bêdzie mia³ zamkniêta drogê do nieba. Bóg w swojej wszechwiedzy wie przed jakimi wyborami stanie cz³owiek, jednak pozostawiaj¹c mu woln¹ wole daje mu wolnoœÌ w wyborze - i jeden wybór poci¹ga za sob¹ nastêpny. "Raz wybrawszy wybieraÌ muszê" (œw. Augustyn). Konsekwencje pewnych czynów trzeba nam ponosiÌ i myœlê ¿e Bóg mia³ wiele planów co do tego w jaki sposób odkupiÌ cz³owieka, jeœli nie Judasz to kto inny, albo inny sposób - podobnie rzecz siê ma z Maryj¹ - ona zgodzi³a siê na pozostanie Matk¹ Zbawiciela, nie wiemy co by by³o gdyby powiedzia³a NIE, i nie wiemy czy w historii nie by³o innych kobiet którym Bóg da³ tak¹ ofertê, ale one siê nie zgodzi³y.
Judasz stan¹³ przed wyborem - wydaÌ Go rzymianom czy nie? dokona³ wyboru i tu dalej móg³ zawróciÌ, ale nie chcia³ - i to go doprowadzi³o do takich a nie innych konsekwencji - ale Pan Bóg sobie z tym da radê - tak myœlê. :) |
|
|
|
 |
Chaos

|
Wysłany: 2008-12-06, 22:20
|
|
|
A co staÂło siĂŞ z Judaszem po smierci?Jezus po ukrzyÂżowaniu zstÂąpiÂł do piekieÂł rozumiem,ze po to by uwolnic potĂŞpionych.Judasz juÂż tam byÂł?OdebraÂł sobie Âżycie zaraz po tym jak zdradziÂł Jezusa wiĂŞc wedÂług moich "rozmyÂślaĂą"byÂł w piekle przed Jezusem. |
- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.
 |
|
|
|
 |
Ks. Krzysztof
|
Wysłany: 2008-12-06, 22:45
|
|
|
Chyba wtedy jeszcze nie by³o nieba i czyœÌca bo dopiero na krzy¿u dokona³o siê zbawienie i dopiero teraz Mamy trzy stany, przed Jezusem by³y tylko otch³anie piekielne w których tak¿e znajdowali siê sprawiedliwi i Jezus wstêpuj¹c do piekie³ wst¹pi³ po tych sprawiedliwych aby ich do szczêœliwoœci zbawionych zaprosiÌ. |
|
|
|
 |
Chaos

|
Wysłany: 2008-12-06, 22:53
|
|
|
Czyli Jezus po Âśmierci"otworzyÂł"Niebo w ktĂłrym nikogo jeszcze nie byÂło?A co z tymi potĂŞpionymi?zostali tam?
PrzecieÂż Jezus oddaÂł Âżycie za wszystkich.PrzyszedÂł "zrobic"wszystko nowe.Nie daÂł im drugiej szansy? |
 |
|
|
|
 |
gregorek
|
Wysłany: 2009-02-04, 13:58 Judasz i Limbus
|
|
|
Judasz nie wyda³ Pana Naszego Jezusa Chrystusa ¿o³nierzom rzymskim,tylko ¿ydom."¯o³nierze " ci to by³a Stra¿ Œwi¹tyni,ludzie "arcykap³ana".Zanim doprowadzono Go przed s¹d rzymski,Pan Nasz zosta³ wtr¹cony do lochu pod trybuna³em Kajfasza,gdzie by³ przez ca³¹ noc torturowany.Przez ¿ydów,oczywiœcie.Znane to jest jako "ukryte mêki Pana Jezusa w ciemnicy" ( http://in-humility.blog.o...5-30,index.html )
Niebo,Piek³o i Czyœciec istnia³o od "zawsze"- s¹ to miejsca stworzone "w wiecznoœci" i jako takie nie maj¹ ani pocz¹tku ,ani koùca.Ale prawd¹ jest,¿e przed œmierci¹ Pana Jezusa Chrystusa by³y one jakby "zamkniête".Wiêc wszystkie dusze po œmierci trafia³y do tej Otch³ani.Ale dusze Sprawiedliwych wiedzia³y ,¿e spêdz¹ tam tylko jakiœ czas - a¿ do przyjœcia Mesjasza, a dusze potêpionych s¹ tam na wieki ( i oczywiœcie jest ich tam coraz wiêcej ) cierpi¹c katusze duchowe,bo nie ma tam ani odrobiny dobra.Ta sytuacja potrwa a¿ do S¹du Ostatecznego,po którym do m¹k duchowych dojd¹ mêki cielesne,bo przywrócone zostan¹ im cia³a fizyczne.Podobnie bêdzie z duszami Œwiêtych (z wyj¹tkiem tych niewielu ,którzy ju¿ zostali w ciele wniebowziêci ) i z duszami które teraz cierpi¹ w CzyœÌcu.Ale oni ,oczywiœie ,bêd¹ siê cieszyÌ wiecznym szczêœciem i "wizj¹ uœwiêcaj¹c¹".Wizji tej nie bêd¹ prze¿ywa³y dzieci które zmar³y bez Chrztu Œwiêtego.Dla nich przygotowany jest tzw.Limbus - otch³aù,gdzie nie ma "wizji Uœwiêcaj¹cej" ale nie ma te¿ m¹k piekielnych.W znacznej mierze bêd¹ to dzieci zabite w wyniku aborcji!!!Dlatego Koœció³ zawsze by³ jej przeciwny.Nie chodzi o "godnoœÌ cz³owieka" i "prawo do ¿ycia".Ciekawe ile kobiet (zreszt¹ mê¿czyzn te¿ ) wie dzisiaj o Limbusie...Pewnie bardzo ma³o,dlatego tak ³atwo poddaj¹ siê zabiegom. |
_________________ Deus, tu conversus vivificabis nos...
gregorek
 |
|
|
|
 |
|
|