Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lednica 2008
Autor Wiadomość
Stefan 

Wysłany: 2008-04-13, 21:59   Lednica 2008

7 czerwca br., czyli za 54 dni, odbĂŞdzie siĂŞ spotkanie mÂłodzieÂży w Lednicy.
Dzisiaj o 13.00 byÂła transmisja, za poÂśrednictwem Telewizji Polonia, Mszy ÂŚw. z Kaplicy pw. Chrztu Polski, ktĂłrÂą odprawiÂł ojciec Jan W. GĂłra OP, dominikanin. Poza przekazaniem zaproszenia na spotkanie, zachĂŞciÂł do odwiedzenia strony www.lednica, gdzie sÂą podane wszystkie waÂżne informacje. M.in. tam przeczytaÂłem :
Zabierzcie ze sobÂą na Spotkanie MASKI. BĂŞdÂą Wam one potrzebne podczas NaboÂżeĂąstwa Prawdziwego Oblicza. Maska bĂŞdzie symbolizowaÂła nasze oddalenie od Chrystusa, a jej zdjĂŞcie - staniĂŞcie w prawdzie przed Nim - naszym pierwszym Przyjacielem. Maski, ktĂłre zdejmiecie z twarzy zostanÂą zebrane i spalone podczas Mszy ÂŚwiĂŞtej.
Przygotujcie sobie maski sami w domu lub razem z Waszymi wspĂłlnotami.

Ptysia 

Wysłany: 2008-04-20, 17:11   

Stefan, chyba Ci linka obciĂŞÂło, dlatego jeszcze raz podajĂŞ: strona Lednicy.

Ja równie¿ chcia³abym wszystkich zachêciÌ do udzia³u w spotkaniu m³odych w Lednicy. By³am na spotkaniu w 2004 r., wyjazd z naszej parafii zorganizowa³ ks. Krzysztof Faber. By³o tak du¿o chêtnych, ¿e jecha³y dwa autokary. Has³em spotkania by³o "Daj siê z³owiÌ w sieci Mi³oœci". By³ taki moment w którym wszyscy wi¹zaliœmy sieci z przywiezionych sznurków. £¹czyliœmy siê tak¿e na ¿ywo z papie¿em Janem Paw³em II. Wzruszenie, które ogarnê³o nas wszystkich by³o w momencie wprowadzenia Najœwiêtszego Sakramentu w olbrzymiej monstrancji. Na koniec próbowaliœmy przejœÌ przez Bramê III Tysi¹clecia, niestety naszej grupie z ksiêdzem siê to nie uda³o. Zrezygnowaliœmy na bardzo du¿e zmêczenie i wyziêbienie. ¯yczê wszystkim prze¿ycia takiego spotkania. Wyczyta³am, ¿e swoje spotkanie maj¹ tak¿e seniorzy w dniu 6 wrzeœnia 2008 r.

Stefan 

Wysłany: 2008-04-20, 23:22   

Poprawiam siĂŞ, juÂż bĂŞdĂŞ grzeczniejszy !

http://www.lednica2000.pl

Gość

Wysłany: 2008-05-17, 16:31   

Czy w tym roku bĂŞdzie z parafii organizowany wyjazd na LednicĂŞ?

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-05-18, 15:19   

Jestem w trakcie organizowanie wyjazdu na spotkanie na polach lednickich. Ju¿ wszystkich serdecznie zapraszam, szczegó³y na nastêpn¹ niedziele!

gregorek 

Wysłany: 2008-06-02, 23:15   pogaĂąska imprezka?

http://www.bibula.com/new/display.php?textid=02065

gregorek

Stefan
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 12:08   Jak byÂło w Lednicy ?

MoÂże doczekamy siĂŞ jakiejÂś relacji i przemyÂśleĂą od uczestnikĂłw tegorocznego spotkania w Lednicy ?

Gość

Wysłany: 2008-06-15, 23:47   

w takim razie, skoro nikt nie chce to ja siĂŞ pokuszĂŞ o opisanie moich wraÂżeĂą z Lednicy :-)
wprawdzie jestem z tej parafii ale na powyÂższe spotkanie mÂłodzieÂży pojechaÂłam z sÂąsiedniÂą.
Wyjechaliœmy bardzo wczeœnie, tudzie¿ póŸno (jak kto woli), bo ju¿ o 24.00, ¿eby m.in. zaj¹Ì lepsze miejsca. No i uda³o siê; roz³o¿yliœmy siê na przodzie sektora C, a wiêc wszystko by³o w zasiêgu naszego wzroku. Poniewa¿ praktycznie ca³y dzieù by³ przed nami, trzeba by³o go jak najlepiej wykorzystaÌ.
Niew¹tpliwie ogromne wra¿enie wywar³a na mnie du¿a iloœÌ m³odzie¿y, która przystêpowa³a do sakramentu pokuty, bo jak powiedzia³ do nas o.Góra: "Nie pozwólcie kap³anom byÌ dzisiaj bezrobotnymi" :-) I chyba podzia³a³o, bo na ka¿dym kroku mo¿na by³o zauwa¿yÌ spowiadaj¹cego kap³ana.
Wielometrowe kolejki ustawia³y siê nie tylko do stoiska z koszulkami itd., ale przede wszystkim do kaplicy, a dok³adniej do indywidualnego b³ogos³awieùstwa Najœwiêtszym Sakramentem. To by³o chyba jedyne miejsce wolne od wszelkich g³oœników, do którego nie dochodzi³a zbyt g³oœna muzyka i dlatego w³aœnie ka¿dy kto chcia³, móg³ znaleŸÌ odrobinê wytchnienia, by w ciszy porozmawiaÌ z Tym, dla Którego tam siê zebraliœmy.
Jednak, jak to mówi¹: "Kto œpiewa- 2 razy siê modli", dlatego ju¿ od 12.00 zaczê³y siê próby taùców i œpiewów :-D Nawet za bardzo poczuliœmy klimat lednickich spotkaù, bo wci¹¿ upomina³a nas s³u¿ba porz¹dkowa kiedy szaleliœmy œpiewaj¹c m.in.:"Tak, tak, Panie..." :-)
Przez caÂły dzieĂą grzaÂło niemiÂłosiernie i kto tylko mĂłgÂł ratowaÂł siĂŞ przed sÂłoĂącem w jakikolwiek sposĂłb- byle skuteczny, ale i tak moÂżna byÂło usÂłyszeĂŚ:"ale siĂŞ opaliÂłam na plecach, a jakie ty masz nogi?!" :-D
Mimo i¿ spotkanie rozpoczyna³o siê o 17.00, to o 15.00, no mo¿e z lekkim opóŸnieniem, odmówiliœmy Koronkê. Czas do oficjalnego rozpoczêcia umijali nam Siewcy Lednicy i w rytmie ich przebojów i poœpiewaliœmy, i potaùczyliœmy. Natsêpnie o d³ugo wyczekiwanej przez nas godzinie przemówi³ do nas, ju¿ oficjalnie, o.Góra. Widzieliœmy piêkny pochód Drog¹ III Tysi¹clecia z m.in. relikwiami œw.Wojciecha.
Na tegoroczne spotkanie poproszono nas o przywiezienie ze sob¹ maski, która mia³a symbolizowaÌ nasze oddalenie od Chrystusa. Wykorzystaliœmy je podczas Nabo¿eùstwa Prawdziwego Oblicza, podczas którego zdjêliœmy je, a które zosta³y pó¿niej spalone. Mia³o to z kolei symbolizowaÌ "staniêcie w prawdzie przed Nim - naszym pierwszym Przyjacielem", poniewa¿ has³o tegorocznego spotkania to "Nazwa³em Was Przyjació³mi". A skoro tak, to nie mogliœmy zrobiÌ nic innego, jak tylko wybraÌ Chrystusa jako naszego Pana i Króla i stan¹Ì przed nim bez maski, ukazuj¹c Mu swe oblicze, prawdziwe oblicze. Odbiliœmy swe twarze na kawa³kach p³ótna, które nastêpnie uniós³ balon w górê.
Po tym nabo¿eùstwie, nadesz³a kolej na g³ówny punkt ca³ego programu, a mianowicie- Eucharystia. Nareszcie nast¹pi³o to spotkanie, o które w tym dniu chodzi³o... nie z o.Gór¹, naszymi znajomymi, ale z naszym najlepszym Przyjacielem- Chrystusem. Mogliœmy zauwa¿yÌ d³ugi przemarsz Drog¹ III Tysi¹clecia naszych kap³anów obecnych na Lednicy, ogólnie mówi¹c nie mo¿na ich by³o zliczyÌ :-) I by³o to chyba kolejne takie œwiadectwo, przynajmniej dla mnie, kiedy w jednym miejscu o jednej porze sta³a przed nami tak du¿a liczba tych, których sam Pan powo³a³ do swojej s³u¿by :-)
O godz. 22.00 mogliÂśmy odsÂłuchaĂŚ orĂŞdzia Benedykta XVI, nagranego specjalnie dla nas (tak przy okazji- byÂły rĂłwnieÂż sÂłowa dla mÂłodzieÂży lednickiej Prezydenta Lecha KaczyĂąskiego) i czuliÂśmy siĂŞ zaszczyceni tym, Âże nasz PapieÂż rĂłwnieÂż o nas pamiĂŞtaÂł i udzieliÂł nam swego bÂłogosÂławieĂąstwa.
By³a te¿ chwila na Adoracjê Najœwiêtszego Sakramentu, krótka bo krótka, ale ci, co nie skorzystali ze wczeœniejszej mo¿liwoœci, mogli choÌ przez chwilê wpatrzeÌ siê i porozmawiaÌ, tak z g³êbi serca, z naszym Mistrzem, który czeka³ ca³y dzieù w kaplicy, teraz Sam przechodzi³ obok nas.
Po krĂłtkiej modlitwie, zaczĂŞÂła siĂŞ impreza :-D Na prĂłbach mieliÂśmy juÂż wszystko wyĂŚwiczone, zatem nikomu nie myliÂły siĂŞ juÂż ani sÂłowa, ani kroki, a wiĂŞc... ;-) (namiastkĂŞ moÂżna byÂło zobaczyĂŚ w relacji "na Âżywo" w tvp1).
Niestety, wedle przys³owia: wszystko co dobre, szybko siê koùczy, i nawet nie zauwa¿yliœmy kiedy dochodzi³a godzina 24.00. Wtedy to nast¹pi³o przejœcie przez Bramê III Tysi¹clecia. Po d³ugim, 1,5godzinnym docieraniu do "karpia" (czasami nawet mieliœmy wra¿enie, ¿e stoimy i wogóle siê nie poruszamy, ale by³o to w pe³ni zrozumia³e i chyba nawet s³uszne stwierdenie :)) mogliœmy krzykn¹Ì: Uda³o siê! a po lewej- o.Góra we w³asnej osobie, który przez ca³y czas ¿egna³ siê ze wszystkimi i przy okazji zaprasza³ ju¿ za rok, 6.06.2009r.
NadeszÂła chwila powrotu, ktĂłry moÂże siĂŞ rĂłwnieÂż okazaĂŚ piĂŞknym poczÂątkiem naszej przyjaÂźni z Chrystusem. Teraz to od nas zaleÂży, czy wtedy na Polach Lednickich raz wybrawszy Chrystusa, czy codziennie bĂŞdziemy Go wybieraĂŚ, bo jak Sam powiedzaiÂł:
"Nie wyÂście mnie wybrali, ale Ja was wybraÂłem i przeznaczyÂłem was na to, abyÂście szli i owoc przynosili i by owoc wasz trwaÂł"
Mo¿e to trochê niesk³adne, niegramatyczne i przyd³ugawe ale pisane doœÌ póŸn¹ por¹ i z serca :-)

PS. Jeszcze jedno, to co moÂżna byÂło usÂłyszeĂŚ z ust o.GĂłry niejednokrotnie: Kocham Was! :-D

m733 

Wysłany: 2008-06-15, 23:51   

powy¿szego posta nie pisa³ GoœÌ, tylko ja m733, bo siê wylogowa³o, po zbyt d³ugim opisywaniu relacji :-)

Stefan 

Wysłany: 2008-06-16, 11:39   

BĂłg zapÂłaĂŚ za relacjĂŞ. OczywiÂście oglÂądaÂłem LednicĂŞ w TV, ale nie moÂże siĂŞ ona (ta relacja) rĂłwnaĂŚ z osobistym uczestnictwem i przeÂżyciami „na Âżywo”. Tylko mogĂŞ pozazdroÂściĂŚ (pozytywnie). Za moich mÂłodzieĂączych czasĂłw tego Miejsca i takich SpotkaĂą nie mieliÂśmy. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu