PRO - prawo do Âżycia. |
Autor |
Wiadomość |
Andy

|
Wysłany: 2014-02-04, 15:23 PRO - prawo do Âżycia.
|
|
|
Pytanie do KsiĂŞdza Proboszcza!
Czy zezwoliÂłby KsiÂądz na eksponowanie na terenie koÂścielnym banerĂłw Fundacji PRO-prawo do Âżycia? Na wzĂłr Bytomia? JeÂśli bĂŞdzie zgoda, sprĂłbujĂŞ zaÂłatwiĂŚ.
wzĂłr, czy teÂż przykÂład: http://stopaborcji.pl/ind...zycja-w-bytomiu |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2014-02-04, 19:19
|
|
|
MoÂżemy o tym pomyÂśle porozmawiaĂŚ. Niekoniecznie na forum. Pozdr. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2014-02-04, 19:30
|
|
|
Zawsze, gdy tylko KsiÂądz Proboszcz zechce mnie zawezwaĂŚ. Przedstawienie problemu na forum sÂłuÂżyÂło jedynie - co oczywiste - wysondowaniu poglÂądĂłw KsiĂŞdza Proboszcza Dobrodzieja na tÂą sprawĂŞ. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
proboszcz
|
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2014-04-05, 12:44
|
|
|
Te niewinne dzieci sÂą zabijane przez dorosÂłych. I ta wystawa teÂż powinna byĂŚ skierowana do mÂłodzieÂży i dorosÂłych. Do mÂłodzieÂży powyÂżej 16 roku Âżycia, bo to wiek, w ktĂłrym czĂŞsto mÂłodzi ludzie pochopnie podejmujÂą swoje decyzje Âżyciowe i w swojej rozpaczy decydujÂą siĂŞ na mordowanie nienarodzonych dzieci.
Lecz tych plakatĂłw stanowczo nie pokazaÂłbym dzieciom. SÂą tam zdjĂŞcia zbyt okrutne, aby ich widokiem raniĂŚ dusze i kochajÂące serca naszych maluchĂłw. PamiĂŞtajmy o wraÂżliwoÂści dziecka na piĂŞkno i drugiego czÂłowieka. PamiĂŞtajmy o wraÂżliwoÂści dzieciĂŞcej na jakÂąkolwiek ÂśmierĂŚ. Biedronki, muszki, kaÂżdego zwierzÂątka czy ptaszka. Tym bardziej na ÂśmierĂŚ drugiego czÂłowieka. Malutkiego, wiĂŞkszego czy dorosÂłego.
I mam nadziejĂŞ, Âże nie jestem samotny w chronieniu najmÂłodszych przed takim drastycznym widokiem. Nawet w tak sÂłusznej sprawie, jakÂą jest obrona Âżycia poczĂŞtego. |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-04-10, 11:30
|
|
|
Bezsensowne epatowanie okrucieĂąstwem.
ProponujĂŞ, by zrobiĂŚ akcjĂŞ przeciw gwaÂłtom ze zdjĂŞciami zgwaÂłconych kobiet w strzĂŞpach odzieÂży.
Albo akcjĂŞ przeciw mordercom ze zdjĂŞciami zmasakrowanych zwÂłok.
Albo przeciw pijanym kierowcom ze zdjêciem le¿¹cych na jezdni g³owy, r¹k i nóg. I jeszcze rozbryzganego na przedniej szybie mózgu.
PrzeraÂża mnie, Âże przedmĂłwcy mogÂą w ogĂłle zastanawiaĂŚ siĂŞ, czy te zdjĂŞcia pokazywaĂŚ dzieciom. Wystarczy nam katechetyczna klasyka, czyli film "Niemy krzyk". |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2014-04-11, 16:34
|
|
|
PrzedmĂłwcy mogÂą, a wrĂŞcz powinni zastanawiaĂŚ siĂŞ nad wszystkim, co dotyczy czÂłowieczeĂąstwa i walki „zÂłego” z KoÂścioÂłem i przykazaniami, a szczegĂłlnie z przykazaniem „nie zabijaj”. Bo niejednokrotnie terapia wstrzÂąsowa jest skuteczniejsza od spokojnego, ale nie przynoszÂącego efektĂłw, tÂłumaczenia o popeÂłnianej niegodziwoÂści.
I czyÂż nie gÂłupie jest oplucie przedmĂłwcĂłw, a potem zaproponowanie przykÂładĂłw rĂłwnie drastycznych w przekazie dla dzieci. Nawet, jeÂżeli byÂła to tylko prowokacja, to dalej uwaÂżam, Âże gÂłupia.
PoniewaÂż mam lekkiego bzika na punkcie stosowania dziwolÂągĂłw obcojĂŞzykowych zamiast wyrazĂłw polskich, pozwolĂŞ sobie na poniÂższÂą uwagĂŞ.
EpatowaĂŚ: modne i naduÂżywane sÂłowo, majÂące polskie odpowiedniki, bardziej trafiajÂące do przeciĂŞtnego Polaka. To m. in. zadziwiaĂŚ, oszaÂłamiaĂŚ, oddziaÂływaĂŚ na innych, wywoÂłujÂąc u nich ogromne (pozytywne a. negatywne) wraÂżenie.
http://obcyjezykpolski.st...=archive&id=382 |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-04-14, 09:50
|
|
|
Panie Stefanie, a mo¿e by Pan do³¹czy³ siê do akcji mojej i m.in. Andy'ego, by podczas og³oszeù parafialnych w naszym koœciele przestrzegano zasad jêzyka polskiego. Na przyk³ad odmieniano nazwiska (z okazji urodzin Jana Nowak, z okazji rocznicy œlubu Marii i Jana Nowak itd.). To jest dopiero psucie jêzyka polskiego.
Albo koszmarnie nadu¿ywane przez Koœció³ s³owo "ubogacaÌ".
"EpatowaĂŚ" to przy tym "maÂłe piwo".
I jeszcze proszĂŞ o wyjaÂśnienie, kto "opluwa przedmĂłwcĂłw". ChĂŞtnie upomnĂŞ niegodziwca. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2014-04-14, 16:32
|
|
|
Szanowny Panie mn.
Ze wzglĂŞdu na Wielki TydzieĂą nie bĂŞdĂŞ z Panem wymieniaÂł nieuprzejmoÂści, ale zasygnalizujĂŞ, Âże teÂż braÂłem wczeÂśniej udziaÂł w dyskusji na temat b³êdĂłw jĂŞzykowych, spotykanych np. w „Dobrej Nowinie”:
http://www.parafiakozle.p...er=asc&start=45
Natomiast koszmarne dla Pana sÂłowo tak tÂłumaczÂą jĂŞzykoznawcy:
http://www.opoka.org.pl/b...9-ubogacic.html
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7025
ÂŻeby Pana dobiĂŚ, to wspomnĂŞ, Âże sÂłowo „ubogaciĂŚ” spotykamy w PiÂśmie ÂŚwiĂŞtym, w „2. LiÂście Âśw. PawÂła do Koryntian”:
„Znacie przecieÂż ÂłaskĂŞ Pana naszego, Jezusa Chrystusa, ktĂłry bĂŞdÂąc bogaty, dla was staÂł siĂŞ ubogim, aby was ubĂłstwem swoim ubogaciĂŚ.” (2Kor 8,9)
PaĂąskie prowokowanie to teÂż opluwanie! |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-04-15, 14:22
|
|
|
Ja prowokujĂŞ? Ale dlaczego ja, a nie Pan np.?
Ja tylko zabieram gÂłos w tym wÂątku. Dla Pana kaÂżdy, kto ma inne zdanie, to prowokator?
Ma Pan racjê co do akcji. Przepraszam zatem i dziêkujê za zwracanie uwagi na b³êdy jêzykowe. Szkoda tylko ¿e jak na razie nie widaÌ rezultatu w og³oszeniach parafialnych i Dobrej Nowinie. |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2014-04-16, 15:14
|
|
|
Uwa¿am, ¿e koœció³ nie jest miejscem, w którym nale¿y organizowaÌ tego typu wystawy. One s¹ skierowane do innych odbiorców, do osób, które kwestie moralne odrzucaj¹, dlatego próbuje siê je przekonaÌ, u¿ywaj¹c silniejszych argumentów.
A dzieci? Jasne, Âże trzeba jak najdÂłuÂżej chroniĂŚ je przed takimi obrazami! ZresztÂą nie tylko dzieci. Ja teÂż nie chcĂŞ czegoÂś takiego oglÂądaĂŚ. |
|
|
|
 |
proboszcz
|
Wysłany: 2014-05-25, 21:55
|
|
|
mn napisał/a: | Ja prowokujĂŞ? Ale dlaczego ja, a nie Pan np.?
Ja tylko zabieram gÂłos w tym wÂątku. Dla Pana kaÂżdy, kto ma inne zdanie, to prowokator?
Ma Pan racjê co do akcji. Przepraszam zatem i dziêkujê za zwracanie uwagi na b³êdy jêzykowe. Szkoda tylko ¿e jak na razie nie widaÌ rezultatu w og³oszeniach parafialnych i Dobrej Nowinie. |
Prosi³bym o konkretne, i "œwie¿e" przyk³ady b³êdów jêzykowych.
PS. Zdarza, ¿e rodzina nie ¿yczy sobie, ¿eby odmieniaÌ ich nazwisko. I co wtedy? Na si³ê staraÌ siê o poprawnoœÌ jêzykow¹? |
|
|
|
 |
mn
|
Wysłany: 2014-05-26, 20:11
|
|
|
KsiĂŞÂże proboszczu, ale czy kaÂżda rodzina tak sobie Âżyczy?
A jeÂśli sobie zaÂżyczy, by jej nazwisko np. napisaĂŚ z maÂłej litery?
Przyznam Âże nie pamiĂŞtam juÂż dokÂładnie, o co mi chodziÂło w poprzednim poÂście. Zwykle zwracaÂłem w DN uwagĂŞ na nieodmienione nazwy miesiĂŞcy w datach i nieodmienione nazwiska. |
|
|
|
 |
mn
|
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2014-05-27, 16:32
|
|
|
Panie mn, dalej Pan „epatuje”?
ByÂł Pan przy plebani i widziaÂł te zdjĂŞcia? I jaki oburzony i wÂładczy! CzyÂżby miaÂł Pan na sumieniu nakÂłanianie do aborcji lub brak sprzeciwu przy jej dokonywaniu?
Nawet nie dziwi, Âże najwiĂŞcej krzyku w tej sprawie robiÂą lewacy, ktĂłrym podoba siĂŞ takÂże eutanazja. Nie tylko eutanazja schorowanych staruszkĂłw, ale takÂże chorujÂących dzieci.
Grzech morderstwa musi byĂŚ zawsze i stanowczo napiĂŞtnowany! |
|
 |
|