|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
Otwarty przez: ABu 2009-01-30, 01:42 |
Krucjata dobra czy zÂła? |
Autor |
Wiadomość |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-01, 14:07
|
|
|
Widzisz „szatanie”,
znowu agresja z twojej strony, a moje argumenty, poparte cytatami z Pisma ÂŚwiĂŞtego, dotyczÂące Sakramentu Pojednania, pozostaÂły bez odpowiedzi (WysÂłany: 2008-12-30, 22:15).
To samo dotyczy moich spostrzeÂżeĂą na temat obrazĂłw i figur (WysÂłany: 2008-12-31, 13:07).
SkopiowaÂłeÂś (zresztÂą czyni to takÂże „AnioÂłymous”, zwracajÂąc siĂŞ do ksiĂŞdza Krzysztofa) :
Mt 23:9. Nikogo teÂż na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. (sprzeczne z naukÂą koÂścioÂła...),
a w KsiĂŞdze WyjÂścia mamy :
KsiĂŞga WyjÂścia 20:12 Czcij ojca twego i matkĂŞ twojÂą, abyÂś dÂługo ÂżyÂł na ziemi, ktĂłrÂą Pan, BĂłg twĂłj, da tobie.
KsiĂŞga WyjÂścia 21:17 Kto by zÂłorzeczyÂł ojcu albo matce, winien byĂŚ ukarany ÂśmierciÂą.
KtĂłre sÂłowa sÂą waÂżniejsze, te z Pisma ÂŚwiĂŞtego, czy te Âśw. Mateusza ?
„AnioÂłymous”,
Znowu nie rozumiesz. Czy ja piszĂŞ o b³êdach, czy o rozumieniu treÂści Pisma ÂŚwiĂŞtego, rozumieniu treÂści „Bogurodzicy” ?
M.in. cytujesz : ostatnie przykazanie wedÂług Biblii brzmi:
Wj 20:17
Nie bêdziesz po¿¹da³ domu bliŸniego twego. Nie bêdziesz po¿¹da³ ¿ony bliŸniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wo³u, ani jego os³a, ani ¿adnej rzeczy, która nale¿y do bliŸniego twego.
Czy zauwaÂżyÂłeÂś, Âże w przykazaniu tym Âżona bliÂźniego twego jest wymieniana na rĂłwni z niewolnikiem, woÂłem, osÂłem i rzeczÂą ?
W jednym z ostatnich swoich postĂłw (WysÂłany: Wczoraj 16:50) piszesz m.in. :
…Ale nie rozprawiÂł siĂŞ niestety dowodami tylko mieczami, stosami, ogniem, smo³¹, olejem.
Dlatego hmmm... nie spali mnie ksiÂądz na stosie ;D... w dzisiejszych czasach
A czytamy :
KsiĂŞga WyjÂścia 22:17 Nie pozwolisz ÂżyĂŚ czarownicy.
ZresztÂą KsiĂŞga WyjÂścia jest peÂłna nakazĂłw zabijania, okaleczania, odpÂłacania siĂŞ.
Czy mamy przestrzegaĂŚ nakazĂłw tam zawartych ?
PĂłki co udowadniacie, Âże z wami dyskusja nie ma Âżadnego sensu, o czym napisaÂłem wczeÂśniej.
Za to zachowujecie siĂŞ jak typowe sieciowe trolle maniakalne.
CzyÂż mam odpowiedzieĂŚ, Âże wy zaÂśmiecacie caÂłe forum ? |
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-01, 15:32
|
|
|
Cytat: | KtĂłre sÂłowa sÂą waÂżniejsze, te z Pisma ÂŚwiĂŞtego, czy te Âśw. Mateusza ? |
Stefanie powiedz ze to pytanie to jakiÂś Âżart... Powiem ci ciekawostke iÂż Ewangelia Mateusza naleÂży do Pisma ÂŚwiĂŞtego.
NA ÂŚWIĂTEGO OJCA
„ÂŚwiĂŞtym ciĂŞ zwaĂŚ nie mogĂŞ, ojcem siĂŞ nie wstydzĂŞ
Kiedy, wielki kapÂłanie, syny twoje widzĂŞ”.
Jan Kochanowski — poeta
Kochanowski w XVIw wiedzia³ ze jest ró¿nica miêdzy ojcem œwiêtym a ojcem cielesnym... ;D
czy naprawde to jest takie trudne?
W przykazaniach BĂłg mĂłwi o ojcu cielesnym. Zas w Mateusza jest mowa o ojcu ÂŚwiĂŞtym... ktĂłry jest jeden... a jest nim nasz BĂłg
Cytat: | Czy zauwaÂżyÂłeÂś, Âże w przykazaniu tym Âżona bliÂźniego twego jest wymieniana na rĂłwni z niewolnikiem, woÂłem, osÂłem i rzeczÂą ? |
Ju¿ wiem dlaczego mówisz ¿e Biblii nie mo¿na interpretowaÌ i ze tylko ksiê¿a maj¹ tak¹ moc, otó¿ Stefanie pomoge ci:
W kaÂżdym przykazaniu mamy zawarty jakiÂś grzech ktĂłrego mamy siĂŞ strzec... w ostatnim (jako caÂłoÂści) jest to grzech porzÂądania. Dlatego wszystko jest oddzielone sÂłowem "ani"... nie ma tu mowy o stawianiu na rĂłwni :)... wiĂŞc caÂłe to przykazanie brzmi sensownie tylko w caÂłoÂści.
Tym bardziej Âże jawnie mamy podany werset z brakujÂącym przykazaniem ;D... i jest on dla was co najmniej bardzo nie wygodny.
Wj 20:4-5
4. Nie bĂŞdziesz czyniÂł Âżadnej rzeÂźby ani Âżadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemiÂą!
5. Nie bĂŞdziesz oddawaÂł im pokÂłonu i nie bĂŞdziesz im sÂłuÂżyÂł, poniewaÂż Ja Pan, twĂłj BĂłg, jestem Bogiem zazdrosnym, ktĂłry karze wystĂŞpek ojcĂłw na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzglĂŞdem tych, ktĂłrzy Mnie nienawidzÂą.
(BT)
Cytat: | W jednym z ostatnich swoich postĂłw (WysÂłany: Wczoraj 16:50) piszesz m.in. :
…Ale nie rozprawiÂł siĂŞ niestety dowodami tylko mieczami, stosami, ogniem, smo³¹, olejem.
Dlatego hmmm... nie spali mnie ksiÂądz na stosie ;D... w dzisiejszych czasach
A czytamy :
KsiĂŞga WyjÂścia 22:17 Nie pozwolisz ÂżyĂŚ czarownicy.
|
Po pierwsze mamy przestrzegaĂŚ przykazaĂą gdzie masz zawarte nie zabijaj. To nam BĂłg kaÂże. Czarownica jest to kobieta ktĂłra obcuje z Demonami. A nie dziewczyny ktĂłre takowymi nazywaliÂście i paliliÂście na stosie.
No i pytanie. Jan Hus by³ czarownic¹? Bo chcia³ wam wytkn¹Ì b³êdy? Giordano Bruno? Oni te¿ byli czarownicami?
Cytat: | ZresztÂą KsiĂŞga WyjÂścia jest peÂłna nakazĂłw zabijania, okaleczania, odpÂłacania siĂŞ.
|
Wersety prosze, wersety.
Cytat: | Za to zachowujecie siĂŞ jak typowe sieciowe trolle maniakalne. |
Ale¿ drogi Stefanie? Dlaczego obrzucasz mnie wyzwiskami? :) a nie uciszysz dowodami... naprawdê mam ochotê przyjœÌ na ³ono koœcio³a katolickiego... jeœli tylko mi w tym pomo¿esz... narazie siê niestety oœmieszasz takimi stwierdzeniami :( w stosunku do tyle lat m³odszego, nie maj¹c do tego powodu.
STOP AGRESJI NA FORUM PARAFIALNYM |
_________________ ÂŁk 20:46-47
46. Strze¿cie siê uczonych w Piœmie, którzy z upodobaniem chodz¹ w pow³óczystych szatach, lubi¹ pozdrowienia na rynku, pierwsze krzes³a w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach.
(BT)
 |
|
|
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-01, 15:46
|
|
|
a co do celibatu... skoro poœwiêciliœcie siê tak Bogu, a jednak wci¹¿ s¹ ofiary wykorzystywania seksualnego to proponuje kastrowaÌ ka¿dego ksiêdza... wtedy wszystko bêdZie wporz¹dku... daje taki pomys³... ksi¹dz mo¿e siê zwróciÌ z t¹ proœb¹ do instatncji wy¿szych :)
I drugi wniosek... dostosujecie wkoùcu koœció³ do Biblii a nie Bibliê do koœcio³a. |
46. Strze¿cie siê uczonych w Piœmie, którzy z upodobaniem chodz¹ w pow³óczystych szatach, lubi¹ pozdrowienia na rynku, pierwsze krzes³a w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach.
(BT)
 |
|
|
|
 |
szatan
|
Wysłany: 2009-01-01, 16:34
|
|
|
Laik, faryzeusz, mÂłody czlowiek szukajÂący zaczepki... Oraz najnowsze okreÂślenie 'sieciowe trolle maniakalne'. Kto mieczem wojuje od miecza ginie.
Pozdrawiam. |
_________________ Marek 1:7-11 - Paradoksem byÂło by gdyby Jezus siĂŞ ochrzciÂł i w tym samym momencie mĂłwiÂł do siebie z nieba "TyÂś jest mĂłj Syn umiÂłowany, w Tobie mam upodobanie" oraz schodziÂł sam na siebie w formie ducha ÂświĂŞtego... |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-01, 16:42
|
|
|
„AnioÂłymous”
OczywiÂści, miaÂłem napisaĂŚ Pisma ÂŚwiĂŞtego Starego Testamentu.
Nie mam ochoty ÂżartowaĂŚ i moje pytania na pewno nie sÂą Âżartobliwe. UwaÂżasz siĂŞ za myÂślÂącego, zacznij analizowaĂŚ, co ja przez to chciaÂłem powiedzieĂŚ. ChoĂŚ uwaÂżam, Âże wyraziÂłem siĂŞ jasno i bez kontekstĂłw.
Ucz siĂŞ takÂże pilnie jĂŞzyka polskiego. Twoje uwagi o sÂłowie „ani” ÂświadczÂą o tobie.
ani to spójnik wspó³rzêdny - nie stawiamy przed nim przecinka np. Nie by³ w Pary¿u ani w Londynie. Przed spójnikiem powtórzonym przecinek stawiamy, np. Nie by³ ani w Pary¿u, ani w Londynie. PRZECINEK - S³ownik poprawnej polszczyzny
Piszesz : wersety proszĂŞ, wersety. CzyÂż nie znasz Starego Testamentu i KsiĂŞgi WyjÂścia, Âże muszĂŞ ci kopiowaĂŚ tekst ?
Zajrzyj sobie i poczytaj KsiĂŞga WyjÂścia 21:1 do 23:33 .
JuÂż wczeÂśniej napisaÂłem – wiĂŞcej pokory. I nie nastawiaj siĂŞ na „nie, bo nie”. WsÂłuchuj siĂŞ w innych. MoÂże teÂż majÂą coÂś do powiedzenia i moÂże majÂą jednak racjĂŞ. BibliÂści spĂŞdzajÂą nad analizÂą Pisma ÂŚwiĂŞtego nieraz caÂłe swoje Âżycie i umierajÂą ze ÂświadomoÂściÂą, Âże nie wiedzÂą wszystkiego. A ty od kilku, kilkunastu miesiĂŞcy czytasz BibliĂŞ i chcesz byĂŚ lepszy od nich. Zacznij pozytywnie nastawiaĂŚ siĂŞ do Âświata i ludzi, a nie szukaĂŚ sposobĂłw na stwierdzenie : „Ale mu dowaliÂłem, ale go zatkaÂło, ma ukoĂączone studia, a nie potrafi mnie przekonaĂŚ, nie ma argumentĂłw”.
A juÂż na pewno nie uÂżywam wyzwisk w stosunku do ciebie. Wystarczy napisaĂŚ w wyszukiwarce „sieciowe trolle maniakalne” i zrozumiesz o czym napisaÂłem. |
|
 |
AnioÂłymous
|
Wysłany: 2009-01-01, 17:32
|
|
|
Stefan napisał/a: | „AnioÂłymous”
Zacznij pozytywnie nastawiaĂŚ siĂŞ do Âświata i ludzi, a nie szukaĂŚ sposobĂłw na stwierdzenie : „Ale mu dowaliÂłem, ale go zatkaÂło, ma ukoĂączone studia, a nie potrafi mnie przekonaĂŚ, nie ma argumentĂłw”. |
Troll – zwykle wielkie, tĂŞpe, powolne, brutalne stworzenie fantastyczne unikajÂące sÂłoĂąca (encyklopedia)
Rozumiem Stefanie Âże potrafisz odnosiĂŚ siĂŞ gorzej i to sÂłowo przestaÂło byĂŚ wyzwiskiem.
Twoje argumenty Stefanie ze sÂłowem ani do mnie nie przemawiajÂą. PoniewaÂż nie wytÂłumaczajÂą braku w dekalogu koÂścielnym przykazania ktĂłre znajduje siĂŞ w Biblii... a jeÂśli twoja wiedza z JĂŞzyka Polskiego jest tak dobra, to pragnĂŞ zauwaÂżyĂŚ Âże ostatnie przykazanie nie ma wogĂłle poprawnej formy gramatycznej.
Ale ÂżyczĂŞ wszystkim skrzĂŞtnego stosowania siĂŞ do zasady: Ani Âżadnej rzeczy ktĂłra jego jest.
A co do tego Âże BĂłg rzeczywiÂście chciaÂł abyÂśmy nie rzeÂźbili sobie nic na podobieĂąstwo jego mamy dowĂłd w wersetach:
Dz 17:29
29. BĂŞdÂąc wiĂŞc z rodu BoÂżego, nie powinniÂśmy sÂądziĂŚ, Âże BĂłstwo jest podobne do zÂłota albo do srebra, albo do kamienia, wytworu rÂąk i myÂśli czÂłowieka.
(BT)
5 MojÂżeszowa 4:19-29
19. Gdy podniesiesz oczy ku niebu i ujrzysz s³oùce, ksiê¿yc i gwiazdy, i wszystkie zastêpy niebios, obyœ nie pozwoli³ siê zwieœÌ, nie oddawa³ im pok³onu i nie s³u¿y³, bo Pan, Bóg twój, przydzieli³ je wszystkim narodom pod niebem.
23. StrzeÂżcie siĂŞ, byÂście nie zapomnieli przymierza Pana, Boga waszego, ktĂłre zawarÂł z wami, i nie uczynili sobie wyobraÂżenia w rzeÂźbie tego wszystkiego, co wam zabroniÂł Pan, BĂłg wasz.
26. biorê dziœ niebo i ziemiê przeciwko wam na œwiadków, ¿e prêdko zostaniecie wytraceni z powierzchni ziemi, do której idziecie przez Jordan, aby j¹ posi¹œÌ. Nied³ugo bawiÌ bêdziecie na niej, gdy¿ na pewno zostanie wytêpieni.
28. BĂŞdziecie tam sÂłuÂżyli bogom obcym: dzieÂłom rÂąk ludzkich z drzewa i z kamienia, ktĂłre nie widzÂą, nie sÂłyszÂą, nie jedzÂą i nie czujÂą.
29. Wtedy bêdziecie szukali Pana, Boga waszego, i znajdziecie Go, je¿eli bêdziecie do Niego d¹¿yli z ca³ego serca i z ca³ej duszy.
Mt 4:10
10. Na to odrzekÂł mu Jezus: IdÂź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, bĂŞdziesz oddawaÂł pokÂłon i Jemu samemu sÂłuÂżyĂŚ bĂŞdziesz.
(BT)
Mt 19:17
17. Odpowiedzia³ mu: Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry. A jeœli chcesz osi¹gn¹Ì ¿ycie, zachowaj przykazania.
(BT)
[color=green]
Apokalipsa Âśw.Jana 22 r od 18do 19w.
" Co do mnie to ÂświadczĂŞ kaÂżdemu,ktĂłry sÂłucha ÂślĂłw proroctwa tej ksiĂŞgi.
JeÂśli kto doÂłoÂży co do nich,doÂłozy Mu BĂłg plag opisanych w tej ksiĂŞdze.
A jeœli ktoœ UJMIE coœ ze s³ów proroctwa tej ksiêgi ,ujmie Bóg z dzia³a jeg drzewa ¿ywota i ze œwiêtego miasta,opisanych w tej ksiêdzie"
TakÂże ten kto zbeszczeÂściÂł sÂłowo BoÂże poniesie zasÂłuÂżona kare przez boga.
Katechizm koscioÂła katolickeigo zmieniÂł dekalog zlekcewaÂżyÂł sÂłowo BoÂże. 2 przykazanie usuneli a 9 podzielili na dwa czyli zrobili z niego 9 i 10.
Dziœ du¿o ludzi nie liczy siê ze s³owem Bo¿ym. Bardziej s³uchaj¹ nauk ludzkich niezgodnych z bibli¹ a Bo¿¹ nauk¹ pogardzaj¹.
[/color]
Cytat: | BibliÂści spĂŞdzajÂą nad analizÂą Pisma ÂŚwiĂŞtego nieraz caÂłe swoje Âżycie i umierajÂą ze ÂświadomoÂściÂą, Âże nie wiedzÂą wszystkiego. A ty od kilku, kilkunastu miesiĂŞcy czytasz BibliĂŞ i chcesz byĂŚ lepszy od nich. |
Czytam rĂłwnieÂż dzieÂła tych ktĂłrzy niestety spÂłoneli na stosie, oddajÂąc caÂłe Âżycie Bogu i rzeczywiÂście spĂŞdzili je na Analizowaniu Pisma ÂŚwiĂŞtego, i wiedzieliÂście Âże zniszczÂą caÂły wasz ustrĂłj tymi argumentami, dlatego boicie siĂŞ ich jak ognia :) |
(BT)
 |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-01, 19:55
|
|
|
MuszĂŞ zapytaĂŚ, choĂŚ mogÂłem pozostawiĂŚ twoje zÂłoÂśliwoÂści samemu sobie. Czy ty naprawdĂŞ jesteÂś taki „tĂŞpy”, czy dalej piszesz tylko po to, Âżeby udowadniaĂŚ jakiÂś ty „mÂądry”.
„Trollowanie (trolling) – antyspoÂłeczne zachowanie charakterystyczne dla forĂłw dyskusyjnych i innych miejsc w Internecie, w ktĂłrych prowadzi siĂŞ dyskusje.
TROLL MANIAKALNY (antilocalisatora propirata).
Gatunek ten jest wyjÂątkowo niebezpieczny, po pierwsze ze wzglĂŞdu na swojÂą agresjĂŞ, ktĂłrÂą przewyÂższa inne trolle, po drugie ze wzglĂŞdu na zdolnoœÌ do niemal natychmiastowej regeneracji (raz ubity troll maniakalny rychÂło wraca na grupĂŞ), a po trzecie ze wzglĂŞdu na przywiÂązanie do haseÂł, ktĂłrych zdecydowaÂł siĂŞ "broniĂŚ". … i dalej …Jakakolwiek polemika z wybranym zdaniem jest podeptaniem imienia trolla. …”
JeÂżeli w taki sam sposĂłb traktujesz czytanie Pisma ÂŚwiĂŞtego, to rzeczywiÂście nic z tego nie wyniesiesz.
SÂłowo „ani” jest spĂłjnikiem (spĂłjnik — wyraz ³¹czÂący dwa zdania, rĂłwnowaÂżniki zdaĂą lub wyraÂżenia w jedno zdanie zÂłoÂżone lub wyraÂżenie zÂłoÂżone).
A przecieÂż to ty napisaÂłeÂś tĂŞ bzdurĂŞ : „…W kaÂżdym przykazaniu mamy zawarty jakiÂś grzech ktĂłrego mamy siĂŞ strzec... w ostatnim (jako caÂłoÂści) jest to grzech porzÂądania. Dlatego wszystko jest oddzielone sÂłowem "ani"... nie ma tu mowy o stawianiu na rĂłwni :)... wiĂŞc caÂłe to przykazanie brzmi sensownie tylko w caÂłoÂści. …”.
I znowu oczywiÂście sprytnie uciekÂłeÂś od odpowiedzi na moje stwierdzenie :
„Piszesz : wersety proszĂŞ, wersety. CzyÂż nie znasz Starego Testamentu i KsiĂŞgi WyjÂścia, Âże muszĂŞ ci kopiowaĂŚ tekst ?
Zajrzyj sobie i poczytaj KsiĂŞga WyjÂścia 21:1 do 23:33 .”
MyÂślĂŞ, Âże musisz poszukaĂŚ sobie innych forĂłw, bo przy swojej upartoÂści i maniakalnym okazywaniu pozornej wiedzy, nie jesteÂś przyswajalny. |
|
 |
ABu
Administrator
Wiek: 46 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 82 Skąd: KĂŞdzierzyn-KoÂźle
|
Wysłany: 2009-01-01, 20:22
|
|
|
Panie i Panowie, widzĂŞ, Âże dyskusja nabiera coraz wiĂŞkszych rumieĂącĂłw, ale zanim zaczniemy siĂŞ nawzajem okÂładaĂŚ piĂŞÂściami proponujĂŞ kilka dni przerwy na ochÂłoniĂŞcie. Teraz temat zamykam, a za kilka dni, jak tylko emocje nieco opadnÂą otworzĂŞ go znowu. Poza tym sprĂłbujĂŞ go nieco wyczyÂściĂŚ i wydzieliĂŚ wÂątki nie zwiÂązane z tematem - myÂślĂŞ, Âże wtedy Âłatwiej bĂŞdzie dyskutowaĂŚ.
Pozdrawiam
ABu |
|
|
|
 |
ABu
Administrator
Wiek: 46 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 82 Skąd: KĂŞdzierzyn-KoÂźle
|
Wysłany: 2009-01-30, 01:43
|
|
|
Temat odblokowujê, mam nadziejê, ¿e emocje opad³y. Niestety, z porz¹dków nici - trochê mnie ostatnio robota przycisnê³a, st¹d doœÌ ma³o czasu mam dla forum - ale obiecujê poprawê.
Pozdrawiam
ABu |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-01-30, 12:14
|
|
|
Serdecznie przepraszam wszystkich forumowiczĂłw, Âże nie zapanowaÂłem nad emocjami i podniosÂłem temperaturĂŞ dyskusji.
ChoĂŚ, jak wiecie, nie jestem kapÂłanem, to jednak stwierdzenie „AnioÂłymousa” o kastracji ksiĂŞÂży bardzo mnie zabolaÂło. Jak to stwierdzenie o okaleczeniu ma siĂŞ do przestrzegania zapisĂłw Pisma ÂŚwiĂŞtego.
Poza tym ciĂŞÂżko jest dyskutowaĂŚ z kimÂś, kto lekcewaÂży nauki KoÂścioÂła i wszystkimi swoimi siÂłami obraÂża mojÂą wiarĂŞ.
PrzecieÂż nie zmuszaÂłem nikogo do uznawania naszej wiary, ale nie pozwolĂŞ sobie na narzucanie zdania, ktĂłre jest dla mnie nie do przyjĂŞcia. |
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-02-08, 16:22
|
|
|
„GoœÌ” wkleiÂł nam linka z filmem, ktĂłrego, myÂślĂŞ, w caÂłoÂści nie oglÂądn¹³. I przypuszczam, Âże nie zna powodu, dla ktĂłrego ten link umieÂściÂł. SÂą tam wymieszane wypowiedzi katolikĂłw, niby-katolikĂłw i myÂślÂących, Âże sÂą chrzeÂścijanami. ByÂłe osoby duchowne, zagubione w rzeczywistoÂści ukazujÂą, Âże do dzisiaj nie mogÂą siĂŞ odnaleŸÌ, a poprzednie i póŸniejsze wybory po prostu ich przerosÂły.
Podzielenie Koœcio³a katolickiego i koœcio³ów chrzeœcijaùskich, jakie wystêpuje w USA (a o tym opowiada m.in. film) nie wystêpuje tak drastycznie nigdzie na œwiecie. Zaœ iloœÌ ró¿nego rodzaju sekt jest wiêksza, ni¿ w Polsce miast.
Te sekty zaczynajÂą juÂż atakowaĂŚ EuropĂŞ, mĂłwi siĂŞ o ich inwazji, a 90% sekt wywodzi siĂŞ z USA lub ma tam swoje siedziby !!!
Nadejdzie wielu faÂłszywych prorokĂłw, faÂłszywych ÂświadkĂłw :
W Ewangelii wed³ug Mt 24,10-13;24 czytamy : Wówczas wielu zachwieje siê w wierze; bêd¹ siê wzajemnie wydawaÌ i jedni drugich nienawidziÌ. Powstanie wielu fa³szywych proroków i wielu w b³¹d wprowadz¹; a poniewa¿ wzmo¿e siê nieprawoœÌ, oziêbnie mi³oœÌ wielu. Lecz kto wytrwa do koùca, ten bêdzie zbawiony. [...] Powstan¹ bowiem fa³szywi mesjasze i fa³szywi prorocy i dzia³aÌ bêd¹ wielkie znaki i cuda, by w b³¹d wprowadziÌ, jeœli to mo¿liwe, tak¿e wybranych.
Zaœ œw. Piotr w 2 Liœcie ostrzega (2 P 2, 1-3), ¿e pojawi¹ siê fa³szywi nauczyciele, tak jak niegdyœ pojawili siê fa³szywi prorocy : ZnaleŸli siê jednak fa³szywi prorocy wœród ludu tak samo, jak wœród was bêd¹ fa³szywi nauczyciele, którzy wprowadz¹ wœród was zgubne herezje. Wypr¹ siê oni W³adcy, który ich naby³, a sprowadz¹ na siebie rych³¹ zgubê. A wielu pójdzie za ich rozpust¹, przez nich zaœ droga prawdy bêdzie obrzucona bluŸnierstwami; dla zaspokojenia swej chciwoœci ob³udnymi s³owami was sprzedadz¹ ci, na których wyrok potêpienia od dawna jest w mocy, a zguba ich nie œpi.
W Apokalipsie ÂświĂŞtego Jana "FaÂłszywy Prorok" jest okreÂśleniem na przedstawiciela Antychrysta - Bestii ( Ap 13,11-18). |
|
 |
GoœÌ ¿yczliwy
Gość
|
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-02-13, 14:40
|
|
|
Na czym polega ciekawoœÌ tego linka ? Ja nie znajdujê odpowiedzi.
Opisany jest tu koœció³ zielonoœwi¹tkowy i ukazane, stracone dla Koœcio³a Katolickiego, osoby duchowne.
Wypowiedzi tych osĂłb raczej ÂświadczÂą Âźle o nich samych. Najpierw podjĂŞÂły niedojrzaÂłe, nieprzemyÂślane decyzje o wstÂąpieniu do seminarium czy zakonu.
MoÂżna zadaĂŚ pytanie: Czym kierowaÂły siĂŞ, podejmujÂąc wczeÂśniej decyzje o swoim duchowym wyborze ? Bo poznania tajemnic wiary, wewnĂŞtrznej wiedzy ÂświĂŞtej (prawd wiary - Credo) i przekonania o ÂświĂŞtoÂści Biblii u nich raczej nie byÂło. A na pewno nie powoÂłaÂł ich BĂłg do tej sÂłuÂżby. Nie otrzymaÂły te osoby daru powoÂłania.
W wyborze drogi Âżyciowej trzeba byĂŚ szlachetnie bezinteresownym. Zawsze, ale zwÂłaszcza wtedy, gdy ktoÂś decyduje siĂŞ na kapÂłaĂąstwo czy Âżycie zakonne.
Narazi³y te osoby tak¿e swoich najbli¿szych oraz parafian i Koœció³ na wydatki zwi¹zane z wykszta³ceniem (studia teologiczne), utrzymaniem w seminarium czy zakonie, aby póŸniej jedn¹ decyzj¹ przekreœliÌ to wszystko, co robi³y dotychczas.
O koœcio³ach chrzeœcijaùskich mo¿na przeczytaÌ w ró¿nych wydawnictwach drukowanych i w necie. Uwa¿am, ¿e nie jest zatem potrzebne bezmyœlne, skierowane na sensacjê, wklejanie dziwnych linków na stronie naszej rzymsko-katolickiej parafii. |
|
 |
GoœÌ ¿yczliwy
Gość
|
Wysłany: 2009-02-14, 16:20
|
|
|
Nie jesteÂście niestety tacy piĂŞkni,jak myÂślicie i tacy prawdziwi,skoro i od Was odchodzÂą juÂż nie tylko szeregowi wierni,ale kapÂłani.
JeÂżeli nie chcecie,to nie zostawiajcie furtki dla goÂści i bĂŞdzie po kÂłopocie,tylko sami jak widzĂŞ nie potraficie oÂżywic wymiany myÂśli.
Link to dowĂłd na szczeliny w rzekomym monolicie KK,tego tematu jednak niechĂŞtnie siĂŞ imacie,a on istnieje. JeÂżeli jest tak dobrze,to dlaczego jest tak Âżle w Âśrodowisku KK ?
Ja nie bĂŞdĂŞ niczego zwalczaÂł,nawet linkĂłw juÂż nie zamieszczĂŞ,Âśpijcie dalej i bÂłogo Âśnijcie o niegdysiejszej potĂŞdze,ale "to se ne wrati' jak mĂłwiÂą bracia Czesi.
Pozdrawiam ciepÂło
taki goœÌ |
|
|
|
 |
|
|