|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
Marudny temacik! |
Autor |
Wiadomość |
kozlolek

|
Wysłany: 2008-10-17, 08:20
|
|
|
Wszystko mnie boli! Mam zakwasy - a nie miaÂłam ich chyba od czasĂłw szkolnych lekcji w-fu |
|
|
|
 |
kuboleo

Wiek: 35 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 30 Skąd: KĂŞdzierzyn-KOÂŹLE
|
Wysłany: 2008-12-10, 23:53
|
|
|
Chaos napisał/a: | ALKOHOL JEST ZÂŁY!!!!ALKOHOL KRZYWDZI!!! |
Owszem alkohol szkodzi, ale tylko spoÂżywany w duÂżych iloÂściach. Wszystko jest dla ludzi. |
|
|
|
 |
Chaos

|
Wysłany: 2008-12-11, 08:35
|
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=n3nB2uyO96g |
_________________ Paulo Coelho
- Nie chce pani znaĂŚ stanu swego zdrowia?
- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.
 |
|
|
|
 |
Ks. Krzysztof
|
Wysłany: 2009-03-06, 14:19
|
|
|
Bez sensu prowadziĂŚ tĂŞ stronĂŞ jeÂśli nikt jej nie odwiedza! Bez SENSU!!! |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2009-03-06, 16:36 Ta strona ma sens !
|
|
|
ProszĂŞ KsiĂŞdza !!!
A KsiÂądz (Krzysztof), Chaos, Justysia, m733, Natt i ja (piszÂący te sÂłowa), to NIKT ??? To tylko dzisiaj.
Fakt, Âże od sÂławetnych potyczek w „Polemice” jakoÂś maÂło jest piszÂących, ale wiele osĂłb odwiedza stronĂŞ nie logujÂąc siĂŞ (nie raz odczytujĂŞ liczbĂŞ przebywajÂących na Forum wiĂŞkszÂą od 1 goœÌ).
Myœlê, ¿e to czas wiosny (najlepiej wszystko zwalaÌ na wiosnê i jesieù) nie najlepiej wp³ywa na aktywnoœÌ i lada moment wszystko siê rozkrêci.
To wszystko ma sens. To jest wyzwanie dla wszystkich z naszej WspĂłlnoty Parafialnej.
MyÂślĂŞ, Âże warto odÂświeÂżyĂŚ wiadomoœÌ o istnieniu naszej strony parafialnej na Âłamach „Dobrej Nowiny” i w czasie ogÂłoszeĂą parafialnych. |
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2009-05-26, 10:31
|
|
|
Czy bez sensu jest prowadziĂŚ misje, gdy podczas Âżycia misjonarza nawraca siĂŞ np. tylko jedna osoba? Courage, Ojcze!!! A czym sĂłl posoliĂŚ, gdy smak swĂłj utraci? |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
Antje [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-27, 16:51
|
|
|
Chaos napisał/a: | ALKOHOL JEST ZÂŁY!!!!ALKOHOL KRZYWDZI!!! |
To nieprawda. To nie alkohol jest zÂły i to nie alkohol krzywdzi. Sami w sobie zabijamy czÂłowieczeĂąstwo a potem siĂŞ usprawiedliwiamy, podpierajÂąc siĂŞ wszelkimi uzaleÂżnieniami.
Najwy¿szy czas zacz¹Ì brak odpowiedzialnoœÌ za swoje czyny...
Wszystko dla ludzi i nawet picz trzeba umieĂŚ... |
|
|
|
 |
Papinian90
|
Wysłany: 2010-06-13, 14:40
|
|
|
NawiÂązujÂąc do dzisiejszego kazania, denerwuje mnie tak zwany „bieg do szafarza lub do ksiĂŞdza” rozdajÂącego KomuniĂŞ. Obserwuje to zwÂłaszcza w czasie gdy w koÂściele jest duÂżo ludzi ( Triduum Paschalne, BoÂże Narodzenie). WyglÂąda to nastĂŞpujÂąco: szafarz podchodzi na miejsce, a ludzie pĂŞdzÂą Âżeby im przypadkiem nie uciekÂł, tarasujÂąc wyjÂście innym z Âławki, zamiast najpierw puÂści stojÂących, ktĂłrzy powinni pĂłjœÌ do Komunii najpierw. WyglÂąda to czasem naprawdĂŞ zabawnie.
InnÂą sprawÂą jest zajmowanie Âławek z napisem „ Âławka zarezerwowana” przez osoby przychodzÂące kilka minut przed rozpoczĂŞciem Mszy lub naboÂżeĂąstwa. Nie sÂą to bynajmniej osoby starsze, ale caÂłkiem mÂłodzi ludzie mogÂący trochĂŞ postaĂŚ. |
|
|
|
 |
iryss
Wiek: 34 Dołączył: 24 Lis 2009 Posty: 9 Skąd: GieraÂłtowice
|
Wysłany: 2010-07-03, 23:33
|
|
|
Co do "bieg do szafarza lub do ksiêdza", uwa¿am, ¿e to nie jest zabawne, a wrêcz przeciwnie. Niby to nic takiego, bo przecie¿ ka¿dy ma prawo przyj¹Ì Komuniê, ale czasem mo¿na by siê troszkê nad tym zastanowiÌ... A przecie¿ ani szafarz, ani ksi¹dz cz³owiekowi chc¹cemu przyj¹Ì Pana Jezusa, nie ucieknie... Ludzie, opanujcie siê czasem :)
Co do zarezerwowanych ³awek... Czy dobrze rozumiem, ¿e jeœli ³awka jest zarezerwowana i nikt na niej nie siedzi, to mimo tego, ¿e inni nie maj¹ gdzie siedzieÌ (w tym wypadku bez wzglêdu na wiek), ma ona zostaÌ pusta? Proszê o wybaczenie, ale dla mnie to jest bez sensu... rozumiem, tekst "³awka zarezerwowana" nie widnieje na niej ot tak, tylko z jakiegoœ powodu, ale to nie znaczy, ¿e ma zostaÌ pusta, jeœli nie ma nikogo, kto by j¹ zaj¹³... Poza tym uwa¿am, ¿e ludzie potrafi¹ siê ju¿ komunikowaÌ na tyle wystarczaj¹co miêdzy sob¹, ¿e mog¹ powiedzieÌ coœ w stylu "Przepraszam, ale tutaj jest miejsce/³awka zarezerwowane/a dla mnie/nas." |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2010-07-05, 15:44
|
|
|
Bardzo czêsto zdarza siê,¿e pomimo ¿e ³awki s¹ zarezerwowane ludzie do nich wchodz¹. Wielu starszych nie interesuje,¿e gdy Msza jest dla dzieci to dzieci maj¹ z przodu pierwszeùstwo.Ju¿ nie raz by³o tak w naszym Koœciele,¿e Ksiê¿a po prostu wypraszali,bo dzieci siada³y na schodach i wtedy gdy siedz¹ na zimnym jest ok,ale gdy tylko dziecko w gor¹cy,upalny s³oneczny dzieù siedzi na krawê¿niku to od razu podchodzi starsza babcia i mówi:"wstaù dziecko,wilka dostaniesz,a nie wiesz czym to grozi"itp.a jak wiadomo w upalny dzieù to krawê¿nik jest cieplejszy od zimniejszych schodów.Jednak wiadome jest,¿e jeœli ³awki s¹ puste to obok nie bêd¹ stali starsi,bo i po co i na co.Szkoda tylko,¿e ludzie nie potrafi¹ rozró¿niÌ tego co wi¹¿e siê z kultur¹,a tego co wi¹¿e siê z ust¹pieniem pierwszeùstwa. |
_________________ Nie daj siĂŞ zwyciĂŞÂżyĂŚ zÂłu,
ale zÂło dobrem zwyciĂŞÂżaj! |
|
|
|
 |
iryss
|
Wysłany: 2010-07-05, 16:14
|
|
|
Z drugiej strony ktoœ móg³by powiedzieÌ "Przepraszam, ale to miejsce jest zarezerwowane". Zak³adam, ¿e ka¿dy z nas potrafi mówiÌ... Ale faktycznie, czy dzieci zas³uguj¹ na tym, by siedzieÌ na zimnych schodach, podczas, gdy pierwsze ³awki S¥ przeznaczone g³ównie dla nich? Nie wydaje mi siê... |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2010-07-08, 22:17
|
|
|
Czêsto tak jest i to dotyczy³o swego czasu równie¿ m³odzie¿y przygotowuj¹cej siê do Sakramentu Bierzmowania itp.Jednak warto zastanowiÌ siê dlaczego ludzie zachowuj¹ siê w ten sposób?Czy oni chcieliby przyjœÌ do ³awki zarezerwowanej dla nich i zobaczyÌ,¿e miejsce jest ju¿ zajête przez kogoœ innego?mimo ¿e w Koœciele w³aœnie to nie miejsce w ³awce liczy siê najbardziej tylko miejsce przy Bogu. |
|
|
|
 |
iryss
|
Wysłany: 2010-09-03, 11:53
|
|
|
A jednak, mimo to, uwaÂżam, Âże zawsze moÂżna powiedzieĂŚ. I... mĂłwiĂŞ oczywiÂście o sytuacjach, kiedy nie ma miejsca gdzie indziej. Z drugiej strony, czasem, jak sÂą miejsca zarezerwowane dla mÂłodszych, np dla dzieci przygotowujÂących siĂŞ do komunii lub bierzmowania i taki czÂłowiek siedzi na swoim miejscu (bo ma je zarezerwowane), to jednak moÂże ustÂąpiĂŚ starszej, stojÂącej osobie, ktĂłra tego miejsca nie ma. |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2010-09-07, 22:04
|
|
|
To jest naturalne i to ju¿ jest inna kwestia,ale kiedy jest Msza przeznaczona specjalnie dla dzieci o godz.10,a wszystkie starsze babcie(nie przychodz¹ce z wnukami)id¹ i siadaj¹ na tych miejscach,mimo ¿e jest jeszcze Msza na 6:30, 7:45, 8:30(jednak to jest niemiecka i rozumiem,¿e mog¹ nie iœÌ), 11:00(fakt,¿e dla m³odzie¿y i te¿ z pewnoœci¹ ³awki s¹ dla nich), 11:30, 15:00 i 18:00, wiêc jest wiele Mszy nie trzeba zajmowaÌ ³awki dzieciom,które równie¿ chc¹ i pragn¹ widzieÌ jak wino i chleb zamienia siê w cia³o i krew.Nie odbierajmy im tego!!!U³atwmy dzieciom to,czego nam kiedyœ nie odbierano!!! |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2010-11-14, 20:43
|
|
|
Skoro byÂła mowa o biegu do ksiĂŞdza lub szafarza -- mnie zawsze zastanawia, czy osoby, ktĂłre wpychajÂą siĂŞ do kolejki do spowiedzi rozpoczynajÂą spowiedÂź od wyznania tego? Czy uwaÂżajÂą, Âże tak powinno byĂŚ? |
|
|
|
 |
|
|