W naszej parafii denerwuje mnie... |
Autor |
Wiadomość |
mn
|
Wysłany: 2012-03-27, 23:16
|
|
|
Bardzo dziĂŞkujĂŞ za wyjaÂśnienie.
WÂłaÂśnie podejrzewaÂłem, Âże tak siĂŞ staÂło, dlatego zwrĂłciÂłem na to uwagĂŞ.
Dyskusja nie jest niczym zÂłym, jeÂśli jest kulturalna (a nasza z p. Stefanem taka chyba jest?). Od tego sÂą fora, by dyskutowaĂŚ :) OczywiÂście jak zwykle skoĂączyÂło siĂŞ na polityce... |
|
|
|
 |
x. SÂławek
Wiek: 42 Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 6 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 2012-03-28, 16:55 Gazety
|
|
|
Do dyskusji nic nie mam bo po to jest forum. Tylko sÂłowo wyjaÂśnienia na temat gazet naleÂżaÂło siĂŞ. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-03-28, 19:02
|
|
|
Ten, kto poÂłoÂżyÂł te materiaÂły, rzeczywiÂście powinien uzyskaĂŚ zgodĂŞ naszego ksiĂŞdza Proboszcza. MyÂślaÂłem, Âże to byÂło uzgodnione.
Ale mĂłwienie i pisanie o naszych codziennych sprawach absolutnie nie moÂżna nazywaĂŚ politykÂą. Bo polityka sama w sobie z zaÂłoÂżenia jest czymÂś zÂłym i nieuczciwym. PrzecieÂż, w encyklopedycznym skrĂłcie, jest to walka o wÂładzĂŞ, dokonywana nawet przemocÂą i podstĂŞpem.
Ten wÂątek zwiÂązany z protestem pozwolĂŞ sobie kontynuowaĂŚ w Dziale „Nasze miejsce w KoÂściele”, w czĂŞÂści: „Porozmawiajmy”, gdyÂż dotyczy on nie tylko naszej parafii, ale ogó³u spoÂłeczeĂąstwa, a nas katolikĂłw w szczegĂłlnoÂści! |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2012-03-29, 00:32
|
|
|
Panie Stefanie, mówiÌ i pisaÌ o codziennych sprawach zawsze mo¿na. Robi siê to zreszt¹ i na ³amach pism katolickich (nazwijmy, ¿e s¹ one ró¿nych opcji): "Goœcia Niedzielnego", "Tygodnika Powszechnego" czy "Niedzieli".
Wykorzystywanie Koœcio³a do bie¿¹cej polityki jest jednak naganne.
PrzykÂład: moÂżna rozdawaĂŚ ulotki polityczne i agitowaĂŚ pod koÂścioÂłem. Np. zaraz po wyjÂściu z koÂścioÂła NMP czy teÂż zaraz po miniĂŞciu ogrodzenia koÂścioÂła Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi ÂŚl.
Nie moÂżna robiĂŚ tego w koÂściele NMP oraz na terenie koÂścioÂła Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi ÂŚl. (czyli juÂż za ogrodzeniem i schodkami). |
|
|
|
 |
mn
|
Wysłany: 2012-04-08, 09:58
|
|
|
To mam jeszcze jednÂą uwagĂŞ.
Denerwuje mnie, ale tylko trochĂŞ , sÂłaby poziom korekty w "Dobrej Nowinie".
Na nag³ówku b³êdna (bez odmiany) pisownia daty w rodzaju "8 kwiecieù 2012 r." (zamiast "8 kwietnia"). Jakiœ czas by³a prawid³owa, a teraz znowu ci¹gle b³¹d...
No i koszmarne liczebniki w ogÂłoszeniach parafialnych - typu "16-tych", "80-te" i tak dalej. ProsiÂłbym o poprawnÂą pisowniĂŞ: 16., 80., itd. |
|
|
|
 |
x. SÂławek
Wiek: 42 Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 6 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 2012-04-08, 18:10 do gazetki
|
|
|
To szkoda ¿e jak b³¹d jest od jakiegoœ czasu, ¿e nikt nie zwróci³ uwagi i b³¹d by³ powielany. Postaramy go wyeliminowaÌ. Pewne sugestie mo¿na te¿ na e-maila s³aÌ jest ogólnie dostêpny. Na czas œwi¹t ¿yczê wielu ³ask Zmartwychwsta³ego... |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2012-05-01, 16:13
|
|
|
mn napisał/a: | To mam jeszcze jednÂą uwagĂŞ.
Denerwuje mnie, ale tylko trochĂŞ , sÂłaby poziom korekty w "Dobrej Nowinie".
Na nag³ówku b³êdna (bez odmiany) pisownia daty w rodzaju "8 kwiecieù 2012 r." (zamiast "8 kwietnia"). Jakiœ czas by³a prawid³owa, a teraz znowu ci¹gle b³¹d...
No i koszmarne liczebniki w ogÂłoszeniach parafialnych - typu "16-tych", "80-te" i tak dalej. ProsiÂłbym o poprawnÂą pisowniĂŞ: 16., 80., itd. |
Nie wpadajmy w paranojĂŞ... UÂżywanie kropki po cyfrach arabskich jest zalecane, jeÂśli z kontekstu jednoznacznie nie wynika, Âże uÂżyty zostaÂł liczebnik porzÂądkowy. |
|
|
|
 |
mn
|
Wysłany: 2012-05-31, 07:54
|
|
|
orlando napisał/a: | UÂżywanie kropki po cyfrach arabskich jest zalecane, jeÂśli z kontekstu jednoznacznie nie wynika, Âże uÂżyty zostaÂł liczebnik porzÂądkowy. |
Ok. To w takim razie "80 urodziny". "80-te" to b³¹d. |
|
|
|
 |
orlando
|
Wysłany: 2012-06-05, 11:20
|
|
|
mn napisał/a: | Ok. To w takim razie "80 urodziny". "80-te" to b³¹d. |
I to fatalny |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-06-05, 15:21
|
|
|
PozwolĂŞ i ja wtrÂąciĂŚ swoje trzy groszĂŞ.
Zapis mieszany, cyfrowo-sÂłowny jest uprawniony w wyrazach zÂłoÂżonych, odliczebnikowych, np. 200-krotny, 200-metrowy, 200-letni. Granica miĂŞdzy czĂŞÂściÂą cyfrowÂą a czĂŞÂściÂą sÂłownÂą musi siĂŞ zbiegaĂŚ z granicÂą czÂłonĂłw skÂładowych (np. nie moÂżna pisaĂŚ 200-rotny, 200-otny, 200-tny ani 200-ny). MiĂŞdzy czĂŞÂściÂą cyfrowÂą a sÂłownÂą umieszczamy dywiz.
http://poradnia.pwn.pl/li...j=liczebnik%F3w
A takÂże 8 odpowiedÂź (szeÂściopak): http://poradnia.pwn.pl/li...aj=cyfr%B1&od=0
Przy okazji kropki. Jednak ogĂłlnie przyjĂŞtym zwyczajem jest, Âże jeÂżeli z kontekstu zdania moÂżna wyraÂźnie odczytaĂŚ, iÂż mamy do czynienia z liczebnikiem porzÂądkowym, kropka nie jest konieczna.
Dla przykÂładu uÂżycie kropki w zdaniach: „Lekarz zbadaÂł 1. dziecko” i „Lekarz zbadaÂł 1 dziecko” zmienia jego treœÌ.
Nie stawia siĂŞ takÂże kropek w zapisie dat, czyli: „24 grudnia”, a nie „24. grudnia”. |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2012-06-08, 14:21
|
|
|
Panie Stefanie, wyra¿enie "80-te" to wy³¹cznie wypowiedŸ liczbowa, wiêc przytoczona przez Pana zasada jej nie dotyczy.
"200-krotny" - jasne, tak siĂŞ pisze, ale juÂż nie "200-tu-krotny", "80-cio-krotny" i "80-te". |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-06-09, 12:32
|
|
|
Ja tylko nadmieni³em, ¿e s¹ mo¿liwe zapisy liczbowo-s³owne, ale wy³¹cznie wed³ug podanych zasad. I nie s¹ ¿adnym b³êdem, a uogólnianie zasady jest nieuprawnione.
Tak jak stawianie kropki.
W przedstawionym przeze mnie przykÂładzie zapis sÂłowny, gdy stosujemy kropkĂŞ, brzmi: „Lekarz zbadaÂł pierwsze dziecko.”
A bez stosowania kropki: „Lekarz zbadaÂł jedno dziecko.”
Jest ró¿nica? |
|
 |
mn
|
Wysłany: 2012-06-14, 10:34
|
|
|
W sprawie kropki po liczebnikach nie ma dyskusji. PeÂłna zgoda.
Chodzi³o mi o zapisy typu "80-te urodziny" - niew¹tpliwie b³êdne.
"80-te urodziny" - Âźle.
"80 urodziny" - dobrze. |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-07-09, 07:39 Nie mamy SÂłuÂżby OÂłtarza czyli ministrantĂłw!
|
|
|
Nie podoba mi siê, ¿e ministranci lekcewa¿¹ swoje obowi¹zki.
Wczoraj, 8 lipca, na Mszy ÂŚw. o godz. 18 dyÂżur mieli ministranci z grupy 5 (to wynika z dostĂŞpnego na stronie grafiku).
Ani wczeÂśniej na naboÂżeĂąstwie ani na Mszy ÂŚw. nie byÂło ani jednego ministranta i lektora!
A grupa 5 (V) to:
Hus Marcin, KryÂś Sebastian, Golosz Kacper, Michalak Bartosz, Truty Tomasz, Mazurkiewicz Bartek, ZajÂąc Piotr, Obrembski Karol, Mokrzycki Aleks, Puk Daniel.
JuÂż kiedyÂś siĂŞ zdarzyÂło (w latach 80 ubiegÂłego wieku), Âże bardzo „starsi” ministranci ubrali komÂże i sÂłuÂżyli do Mszy ÂŚw. w niedzielĂŞ.
Czy sytuacja ma siĂŞ powtĂłrzyĂŚ? Czy my mamy w parafii SÂłuÂżbĂŞ OÂłtarza? |
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2012-07-15, 18:31
|
|
|
JeÂżeli powiedziaÂło siĂŞ w poprzedniÂą niedzielĂŞ „a”, to dzisiaj trzeba powiedzieĂŚ „b”, czyli brawo.
Brawo grupa 4 (czwarta), ktĂłra miaÂła dyÂżur na Mszy ÂŚw. o godz. 18.00!
Myœlê, ¿e w ubieg³¹ niedzielê by³ to tylko zbieg przedziwnych okolicznoœci i teraz na wszystkich mszach (nie tylko niedzielnych) s³u¿¹ ju¿ dy¿urni ministranci. |
|
 |
|