legitymacje bierzmowaĂącĂłw |
Autor |
Wiadomość |
Andy

|
Wysłany: 2012-11-02, 20:16 legitymacje bierzmowaĂącĂłw
|
|
|
UwaÂżam za nieszczĂŞÂśliwÂą sytuacjĂŞ, w ktĂłrej najpierw dzieci otrzymujÂą legitymacje z rubryczkami do wypeÂłnienia, a potem ksiĂŞÂża odmawiajÂą im stosownych potwierdzeĂą, wyganiajÂąc z zakrystii. Dzieci sÂą smutne i zdezorientowane. Doprawdy, moÂżna by poÂświĂŞciĂŚ tych kilka minut i udzieliĂŚ podpisĂłw. Tak, aby starania oraz zapaÂł dzieci nie szÂły na marne i aby widziaÂły one elementarnÂą konsekwencjĂŞ w postĂŞpowaniu swych duszpasterzy. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2012-11-05, 16:00
|
|
|
owszem moÂżna poÂświĂŞcic chwilĂŞ, tylko osoby wtajemniczone w przygotowanie do pierwszej Komunii ÂŚwiĂŞtej czy teÂż do Sakramentu Bierzmowania wiedzÂą, Âże od tego roku osoby zainteresowane same podpisujÂą sobie legitymacje. Nikt z zakrystii nie jest wyganiany, ona kaÂżdego dnia jest otwarta dla wszystkich, ale nikt nie powinien zapomnieĂŚ o szacunku, by daĂŚ po Mszy ÂŚwiĂŞtej pomodliĂŚ siĂŞ Liturgicznej SÂłuÂżbie OÂłtarza,a nie wlatywaĂŚ z piorunem, gdy tylko ksiÂądz przekroczy prĂłg zakrystii po skoĂączonej Eucharystii. |
_________________ Nie daj siĂŞ zwyciĂŞÂżyĂŚ zÂłu,
ale zÂło dobrem zwyciĂŞÂżaj! |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2012-11-05, 16:25
|
|
|
Sam by³em œwiadkiem, gdy dzieci by³y potraktowane doœÌ obcesowo przez jednego z ksiê¿y. Nie podoba³o mi siê to. Legitymacje maj¹ rubrykê, gdzie powinien podpisywaÌ siê "prowadz¹cy". Jest to wzór zatwierdzony przez kuriê, zatem kto wa¿niejszy - kuria, czy rozporz¹dzenie lokalne? Jeœli ka¿dy ma sobie samo podpisywaÌ, to legitymacji mo¿e nie byÌ wcale - s¹ fikcj¹, która uczy kombinowania. To smutne, ¿e brak ochoty i konsekwencji. |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2012-11-06, 19:37
|
|
|
To nie jest ani brak ochoty ani konsekwencji. To jest zarzÂądzenie biskupa i wbrew pozorom ma pewien sens. JeÂśli ktoÂś bĂŞdzie chciaÂł podrobiĂŚ podpis to i tak podrobi, bo przypadki takie juÂż siĂŞ zdarzaÂły. A rodzice teÂż powinni egzekwowaĂŚ czy podpisy dzieci sÂą prawdziwe i zgodne z prawdÂą. OkaÂżmy takÂże trochĂŞ zaufania tym osobom. MoÂże ono zmieniĂŚ wiĂŞcej niÂż nam siĂŞ wydaje dziÂś. One po takim przygotowaniu majÂą odkryĂŚ Boga, a nie przychodziĂŚ tylko po podpis. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2012-11-06, 20:41
|
|
|
Moja córka nie rozumie, dlaczego ksi¹dz zdecydowanie ODMAWIA jej podpisu. Czuje siê odepchniêta. Prosi mnie i ¿onê, abyœy dali ksi¹¿eczkê jakiemuœ ksiêdzu i ¿eby podpisa³. Dzieci chc¹ byÌ traktowane powa¿nie. Dzieci nie rozumiej¹, dlaczego nie mog¹ dostaÌ podpisu w przewidzianej rubryczce. Kompromis jest taki: ksi¹dz podpisuje tym, którzy tego chc¹. O tym nie pomyœlano, a szkoda.
PS. Jaki dokument kurialny reguluje tĂŞ sprawĂŞ? Znasz moÂże link, chĂŞtnie przeczytam, bo moÂże wywaÂżam otwarte drzwi. Ale i tak uwaÂżam, Âże tracimy po trosze te dzieciaki... |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2012-12-21, 22:37
|
|
|
Zarz¹dzenie o podpisywaniu ksi¹¿eczek jest od biskupa Czai, a informacjê mam z kurii bezpoœrednio. tam by trzeba by³o pytaÌ jeœli chcesz sprawdziÌ moje informacjê, bo raczej w¹tpiê,¿e coœ bêdzie dostêpne na internecie. pewne sprawy i decyzje nie s¹ publikowane internetowo.
ja uwa¿am,¿e dzieciom trzeba wyt³umaczyÌ. dzieci, którym t³umaczy³am to zrozumia³y i wiedz¹ dlaczego. To nie jest fakt olewania dzieci przez ksiê¿y tylko zarz¹dzenie odgórne. poza tym umówmy siê w tamtym roku niby ksi¹dz podbija³, a i tak zawsze podbija³ ktoœ inny te ksi¹¿eczki, wiêc nie mo¿emy tu mówiÌ o olewaniu przez ksiê¿y.Wyt³umaczmy naszym pociech¹ dlaczego i ¿e jest to te¿ wyraz zaufania ksiê¿y do nich samych. |
|
|
|
 |
Andy

|
Wysłany: 2013-01-01, 17:58
|
|
|
Dalej uwa¿am, ¿e ksiê¿a opuœcili dzieci w tej kwestii. Czy kartek do spowiedzi dla kandydatów do ma³¿eùstwa siê tak¿e ju¿ nie podpisuje? Czy tym dzieciom, które chc¹, nie mo¿na by jednak podpisywaÌ? Dlaczego ¿aden ksi¹dz nie chce zabraÌ g³osu na forum? To tak¿e wyraz lekcewa¿enia parafian. Szkoda, ¿e tak siê dzieje... |
_________________ Andy
 |
|
|
|
 |
|