znicz |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Chaos
|
Wys³any: 2008-12-10, 08:26 znicz
|
|
|
Pierwszego i drugiego listopada zapalamy znicze na grobach naszych bliskich zmar³ych.Rozumiem,¿e po to aby "o¶wiecic" im mroki czy¶ca i pomóc szybciej doj¶c do Boga(czy ¶wieczka ma,a¿ tak± moc )Ale nie rozumiem dlaczego pod krzy¿em stawiamy setki zniczy?Czy Jezus tego potrzebuje? |
_________________ Paulo Coelho
- Nie chce pani znaæ stanu swego zdrowia?
- Wiem, jaki jest - odpar³a Weronika. - Mój stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siê w mojej duszy.
|
|
|
|
|
kuboleo
Wiek: 34 Do³±czy³: 13 Maj 2008 Posty: 30 Sk±d: Kêdzierzyn-KO¬LE
|
Wys³any: 2008-12-10, 23:57
|
|
|
Znicze pod krzy¿em maj± "o¶wietliæ mroki czy¶æca" naszym bliskim zmar³ym, na których grobach byæ w tym czasie nie mo¿emy (przynajmniej tak to rozumiem). |
|
|
|
|
Chaos
|
Wys³any: 2008-12-11, 06:25
|
|
|
Chodzi mi o ten du¿y krzy¿ z Panem Jezusem.Czy Jezusowi potrzeba zniczy?Przecie¿ On nie jest w czy¶cu. |
- Wiem, jaki jest - odpar³a Weronika. - Mój stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siê w mojej duszy.
|
|
|
|
|
Ks. Krzysztof
|
Wys³any: 2008-12-11, 15:02
|
|
|
A ja zawsze my¶la³em ¿e zapalony znicz jest symbolem wiary w zmartwychwstanie wiary w ¿ycie wieczne , wiary ¿e ten kto¶ kto le¿y w grobie ¿yje gdzie¶ tam, gdzie¶ tam jest, ¿e nie znikn±³, a pod du¿ym krzy¿em stawia siê znicz dla tych do których na grób nie mo¿emy pojechaæ - tak my¶la³em nie wiem czy to prawda. |
|
|
|
|
Chaos
|
Wys³any: 2008-12-12, 08:49
|
|
|
Na religii tego chyba nie uczyli Nie pamiêtam w ka¿dym razie |
|
|
|
|
|
kuboleo
Wiek: 34 Do³±czy³: 13 Maj 2008 Posty: 30 Sk±d: Kêdzierzyn-KO¬LE
|
Wys³any: 2008-12-12, 15:30
|
|
|
Ks. Krzysztof napisa³/a: | A ja zawsze my¶la³em ¿e zapalony znicz jest symbolem wiary w zmartwychwstanie wiary w ¿ycie wieczne , wiary ¿e ten kto¶ kto le¿y w grobie ¿yje gdzie¶ tam, gdzie¶ tam jest, ¿e nie znikn±³, a pod du¿ym krzy¿em stawia siê znicz dla tych do których na grób nie mo¿emy pojechaæ - tak my¶la³em nie wiem czy to prawda. |
W seminarium chyba te¿ nie |
|
|
|
|
|