Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
znicz
Autor Wiadomość
Chaos 

Wysłany: 2008-12-10, 08:26   znicz

Pierwszego i drugiego listopada zapalamy znicze na grobach naszych bliskich zmarÂłych.Rozumiem,Âże po to aby "oÂświecic" im mroki czyÂśca i pomĂłc szybciej dojÂśc do Boga(czy Âświeczka ma,aÂż takÂą moc :roll: :?: )Ale nie rozumiem dlaczego pod krzyÂżem stawiamy setki zniczy?Czy Jezus tego potrzebuje?

- Nie chce pani znaĂŚ stanu swego zdrowia?
- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.

kuboleo 

Wysłany: 2008-12-10, 23:57   

Znicze pod krzy¿em maj¹ "oœwietliÌ mroki czyœÌca" naszym bliskim zmar³ym, na których grobach byÌ w tym czasie nie mo¿emy (przynajmniej tak to rozumiem).

Chaos 

Wysłany: 2008-12-11, 06:25   

Chodzi mi o ten duÂży krzyÂż z Panem Jezusem.Czy Jezusowi potrzeba zniczy?PrzecieÂż On nie jest w czyÂścu.

- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.

Ks. Krzysztof 

Wysłany: 2008-12-11, 15:02   

A ja zawsze myœla³em ¿e zapalony znicz jest symbolem wiary w zmartwychwstanie wiary w ¿ycie wieczne , wiary ¿e ten ktoœ kto le¿y w grobie ¿yje gdzieœ tam, gdzieœ tam jest, ¿e nie znikn¹³, a pod du¿ym krzy¿em stawia siê znicz dla tych do których na grób nie mo¿emy pojechaÌ - tak myœla³em nie wiem czy to prawda.

Chaos 

Wysłany: 2008-12-12, 08:49   

Na religii tego chyba nie uczyli :roll: Nie pamiĂŞtam w kaÂżdym razie :-?

kuboleo 

Wysłany: 2008-12-12, 15:30   

Ks. Krzysztof napisał/a:
A ja zawsze myœla³em ¿e zapalony znicz jest symbolem wiary w zmartwychwstanie wiary w ¿ycie wieczne , wiary ¿e ten ktoœ kto le¿y w grobie ¿yje gdzieœ tam, gdzieœ tam jest, ¿e nie znikn¹³, a pod du¿ym krzy¿em stawia siê znicz dla tych do których na grób nie mo¿emy pojechaÌ - tak myœla³em nie wiem czy to prawda.

W seminarium chyba teÂż nie :->

Odpowiedz do tematu