Strona główna Parafii św. Zygmunta i św. Jadwigi Śl. w Kędzierzynie-Koźlu Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Modlitwa o pokĂłj
Autor Wiadomość
Andy 

Wysłany: 2014-09-02, 08:55   Modlitwa o pokĂłj

Czcigodny KsiĂŞÂże Proboszczu!
Proszê, aby codziennie po mszy œw. wieczornej odmawiaÌ w koœciele ró¿aniec za pokój.
Jest taka potrzeba.
Pilna potrzeba.

proboszcz

Wysłany: 2014-09-04, 21:35   

Koronka do Bo¿ego Mi³osierdzia jest odmawiana po Mszy œw. o godz. 6.30, 8.00 + 15.00. Ró¿aniec jest odmawiany przed Msz¹ œw. o godz. 8.00 i 18.00. O pokój te¿ siê modl¹.
Skoro jest taka potrzeba, to nic nie stoi na przeszkodzie, ¿eby zacz¹Ì siê modliÌ. Mo¿na by panów zmobilizowaÌ. Niewiasty maj¹ ju¿ swoje modlitewne godziny. Pozdr.

gregorek 

Wysłany: 2014-09-05, 00:07   

Idea bardzo chwalebna ,ale moÂże lepiej byÂłoby modliĂŚ siĂŞ o nawrĂłcenie Rosji i poÂświĂŞcenie jej NajÂświĂŞtszej Maryi zgodnie z Jej proÂśbÂą ,jakÂą wyraziÂła w Fatimie.

gregorek

Andy 

Wysłany: 2014-09-05, 09:01   

Ksi¹dz proboszcz umiejêtnie kamyczek odrzuci³. Panowie raczej na wiêksz¹ skalê w kó³kach modlitewnych siê nie sprawdzaj¹. Jest to tak¿e wyzwanie dla duszpasterzy, nawiasem mówi¹c, którzy niewiele robi¹, aby to zmieniÌ. Ale tak jest, to fakt. Faceci z niewiastami w kó³kach modlitewnych uczestniczyÌ nie bêd¹, bo to niezgodne z ich mentalnoœci¹ jest. Po prostu siê wstydz¹. Niech Ksi¹dz Proboszcz przekona, nak³oni mê¿czyzn. A jest u nas w ogóle jakaœ oferta lub grupa parafialna dla facetów? Sprofilowana dla mê¿czyzn w³aœnie, nie razem z kobietami? Oprócz szafarzy, rzecz prosta?

orlando

Wysłany: 2014-09-05, 12:43   

Oranyjulek! Naprawdê tak trudno wyguglowaÌ sobie wspólnoty, znaleŸÌ chêtnych i przyjœÌ z propozycj¹ do proboszcza? Z tego, co wiem, proboszcz nie jest od tego, ¿eby tworzyÌ takie zgromadzenia, ale, ¿eby tworzyÌ pozytywny klimat do ich rozwoju. I tak, teraz mamy taki klimat...

proboszcz

Wysłany: 2014-09-06, 14:09   

Je¿eli bêdzie konkretna propozycja jakieœ nowej wspólnoty, to bardzo bym siê z tego cieszy³. Tylko, ¿e nie jest sztuk¹ coœ zacz¹Ì, ale postaw¹ godn¹ naœladowania jest trwanie przy swoich zobowi¹zaniach.
TakÂą konkretnÂą wspĂłlnotÂą dla panĂłw jest bractwo Âśw. JĂłzefa, ktĂłre swojÂą siedzibĂŞ ma w Jemielnicy. Pozdr.

Andy 

Wysłany: 2014-09-08, 15:25   

OK. Bractwo Âśw. JĂłzefa. Czemu nie ma oddziaÂłu w naszej parafii? Bardzo polecane przez pasterza!

Andy 

Wysłany: 2014-09-16, 07:13   

Rozumiem - jest problem. Prawdopodobnie nikt z Ksiê¿y nie bêdzie chcia³ prowadziÌ Bractwa, bo wszyscy przecie¿ zajêci okrutnie. No, ale có¿, takie ¿ycie nasze. Tymczasem Ksiê¿om naszym do sztambucha (i do przeczytania) polecam serdecznie: http://dominikanie.pl/2014/09/niebo-dla-lotrow/. I inne z tej strony.

Stefan 

Wysłany: 2014-09-16, 12:39   

MiaÂłem siĂŞ nie odzywaĂŚ, ale prowokujÂące wpisy Pana Andy’ego zmusiÂły mnie do tego.
PrzecieÂż juÂż wczeÂśniej Pani orlando wyraÂźnie odpowiedziaÂła w tej sprawie.
Gdyby nasi ksiĂŞÂża zaproponowali jakÂąkolwiek wspĂłlnotĂŞ, nie byÂłoby koĂąca narzekaniom: a dlaczego taka, to nie byÂło innej, chyba nikt nie bĂŞdzie chĂŞtny, itd., itp.
Wybór wspólnoty zale¿y wy³¹cznie ode mnie i ja sam muszê decydowaÌ, co mi najbardziej odpowiada w mojej pracy duchowej dla Boga i bliŸniego.
Oto prezentacja wybranych ruchĂłw w KoÂściele (Âżeby Pan nie musiaÂł szukaĂŚ):
http://www.opoka.org.pl/s...ola/wspolnoty/#
lub:
http://tmoch.i365.pl/ruchy.htm
A tu:
OgĂłlnopolska Rada RuchĂłw Katolickich (ORRK): http://www.orrk.pl/
Pozdrawiam.

Andy 

Wysłany: 2014-09-16, 14:27   

Panie Stefanie szanowny!
Pan jest pobo¿ny i dobry cz³owiek, ale - jak zwykle - nie wiem o co Panu siê rozchodzi. Ruchy koœcielne to ja znam, do listy Opoki mogê dorzuciÌ jeszcze kilka. Ja postulujê, aby wzmocniÌ religijnoœÌ mê¿czyzn poprzez powo³anie oddzia³u diecezjalnego Bractwa œw. Józefa na ten przyk³ad. W naszej parafii. Zreszt¹ wzmocnienie duszpasterstwa mê¿czyzn jest to te¿ s³uszna troska ks. proboszcza naszego umi³owanego. Ot i wszystko. A teraz czekam na odpowiedŸ tego¿ ks. proboszcza. Jako, ¿e jej nie ma i nie ma wnoszê, ¿e wielkiej radoœci na plebanii ten pomys³ nie wywo³a³. Ale mogê siê myliÌ przecie¿ i oby tak by³o! Piszê o sprawach parafii w sposób konkretny i cenzuralny. I w jaki sposób ja Pana prowokujê, panie Stefanie drogi?

Andy 

Wysłany: 2014-10-13, 07:51   

Czcigodny KsiĂŞÂże Proboszczu!
W ramach oferty modlitewnej dla mê¿czyzn (i nie tylko) proponujê zaproszenie do naszej parafii Templariuszy z Katowic, którzy nawiedzaj¹ sanktuaria i parafie z ró¿nymi relikwiami. Jestem cz³onkiem tego zakonu i templariuszy œci¹gnê. Z pewnoœci¹ urozmaici to w jakiœ sposób ¿ycie duchowe w naszej parafii, a mo¿e tak¿e uda siê odkurzyÌ nasze relikwie, które - jak siê wydaje - zupe³nie posz³y w zapomnienie.
Có¿ kolegium prezbiterów parafii naszej na takie dictum? Robimy to?
Szczegó³y na stronie: http://nonnobis.eu/index.php?me=241
Z szacunkiem - Andy

Odpowiedz do tematu