|
Forum Parafialne
Forum Parafii pw. Âśw. Zygmunta i Âśw. Jadwigi w KĂŞdzierzynie-KoÂźlu
|
ma³¿eùstwo=kaprys? |
Autor |
Wiadomość |
Chaos

|
Wysłany: 2008-12-05, 10:57 ma³¿eĂąstwo=kaprys?
|
|
|
Co jest przyczyn¹ rozpadu tak wielu ma³¿eùstw w dzisiejszym œwiecie? Brak dojrza³oœci,egoizm,czy mo¿e zbyt b³ache podejœcie do tego sakramentu? |
_________________ Paulo Coelho
- Nie chce pani znaĂŚ stanu swego zdrowia?
- Wiem, jaki jest - odparÂła Weronika. - MĂłj stan to nie to, co widzicie w moim ciele, ale to, co dzieje siĂŞ w mojej duszy.
 |
|
|
|
 |
Ks. Krzysztof
|
Wysłany: 2008-12-06, 22:01
|
|
|
Dobre pytanie sam ciekaw jestem odpowiedzi!!!! |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2008-12-07, 01:28
|
|
|
Mamy 30-to letni staÂż ma³¿eĂąski. I zawsze zauwaÂżaliÂśmy, tak myÂślĂŞ, potrzeby wspó³ma³¿onka, a nie swoje. Tak jak o nas, myÂśleliÂśmy takÂże o dzieciach, ktĂłrymi BĂłg nas obdarzyÂł. A urodziÂły siĂŞ w czasach, kiedy w sklepach krĂłlowaÂły ocet i musztarda, zaÂś wiĂŞkszoœÌ ÂżywnoÂści byÂła na kartki. Wzajemna miÂłoœÌ, poszanowanie i sÂłowa przysiĂŞgi zÂłoÂżonej przed Bogiem kierujÂą naszym Âżyciem. JesteÂśmy razem na dobre i zÂłe. I mamy czas dla Rodziny. WspĂłlna modlitwa, wspĂłlne pĂłjÂście do koÂścioÂła na MszĂŞ ÂŚw., wspĂłlne uczenie dzieci pierwszego pacierza, wspĂłlne spĂŞdzanie czasu wolnego. Nawet mocno dbamy o to, aby przynajmniej zjadaĂŚ codzienny obiad, razem siedzÂąc wszyscy przy stole. A juÂż wrĂŞcz „obowiÂązkiem” jest wspĂłlne zasiadanie do wieczerzy wigilijnej i Âśniadania wielkanocnego.
Gdy tego „wspĂłlnego” brakuje, gdy nie mamy czasu dla bliskich, gdy zdobywanie pieniĂŞdzy staje siĂŞ waÂżniejsze od rodziny, gdy unikamy siebie nawzajem, to znaczy, Âże przysiĂŞga byÂła zÂłoÂżona pochopnie. Jak do tego dodamy naduÂżywanie alkoholu przez ktĂłregoÂś z ma³¿onkĂłw, zaÂżywanie narkotykĂłw, uzaleÂżnienie od hazardu, internetu, telewizji, to przyczyny rozpadu ma³¿eĂąstwa sÂą jednoznacznie widoczne.
Nie twierdzê, ¿e jedynie wymienione przeze mnie, ale i tak wystarczaj¹co widoczne, aby zacz¹Ì siê zastanawiaÌ nad trwa³oœci¹ ma³¿eùstwa. |
|
 |
Ks. Krzysztof
|
Wysłany: 2008-12-08, 17:18
|
|
|
P. Stefan czy mogĂŞ tekst przez Pana napisany wykorzystaĂŚ kiedyÂś do kazania?? |
|
|
|
 |
Stefan

|
Wysłany: 2008-12-08, 22:37
|
|
|
KsiĂŞÂże Krzysztofie, proszĂŞ korzystaĂŚ, choĂŚ nie jestem pewien, czy te wypociny zasÂługujÂą na uwagĂŞ.
To oÂświadczenie dotyczy takÂże wszystkich innych moich tekstĂłw, ktĂłre bĂŞdĂŞ przydatne i w jakikolwiek sposĂłb pomogÂą gÂłosiĂŚ SÂłowo BoÂże. |
|
 |
ABu
Administrator
Wiek: 46 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 82 Skąd: KĂŞdzierzyn-KoÂźle
|
Wysłany: 2008-12-09, 11:22
|
|
|
Tylko koniecznie niech ksiÂądz na tym kazaniu powie, Âże to z naszego forum :) |
|
|
|
 |
figlarka
|
Wysłany: 2008-12-24, 18:03
|
|
|
Ma³¿eùstwo jest czyœ niesamowitym. To obietnica przy Bogu, obietnica, któr¹ sk³adamy my oraz Bóg. Wspólne chwile s¹ niezast¹pione, ale wa¿ne s¹ równie¿ postawy rodziców, które obserwuj¹ ju¿ ma³e dzieci. Trudno siê dziwiÌ,¿e tak ma³o m³odzie¿y chodzi dziœ do Koœcio³a, spotyka siê z Bogiem bêd¹cym ich przyjacielem.Rodzice przychodz¹cy z ma³ymi dzieÌmi stoj¹ z boku w kaplicy albo na dworze. Dzieci robi¹ co im siê podoba, biegaj¹ jedz¹, bawi¹ siê.Ja rozumiem, ¿e to jest dziecko i nie wysiedzi 45 minut czy trochê d³u¿ej na Mszy, ale jest pewna granica, której tak wielu rodziców nie widzi.Skoro my ludzie doroœli tak rzadko tam jesteœmy, nie dajemy naszym dzieciom ¿ydach przyk³adów, a tak czêsto przy wspólnym obiedzie narzekamy na Koœció³, ksiê¿y. A pamiêtam do dziœ klêcz¹cego ojca, który siê modli³ ka¿dego dnia, zawsze w tym samym miejscu, pamiêtam czêsto jego ³zy, bo by³o ciê¿ko, ale wtedy wytrwa³, Bóg mu pomóg³.Teraz on nie chodzi do Koœcio³a, odwróci³ siê od Boga. Ma³¿eùstwo moich rodziców rozpada siê, coraz czêœciej mam wra¿enie ze ka¿dy dzieù przybli¿a ich do wiêkszego rozstania. Oddalaj¹ siê od siebie, bo oddalaj¹ siê od Boga, który zawsze powinien byÌ na pierwszym miejscu, w ka¿dym zwi¹zku, w ka¿dej rodzinie, w ka¿dym domu. Pamiêtajmy, ¿e Bóg jest najwa¿niejszy w naszym ¿yciu. |
_________________ Nie daj siĂŞ zwyciĂŞÂżyĂŚ zÂłu,
ale zÂło dobrem zwyciĂŞÂżaj! |
|
|
|
 |
|
|